Nagy Márton és Szijjártó Péter összeszólalkozott, Orbán csak nézett

Nagy Márton és Szijjártó Péter összeszólalkozott, Orbán csak nézett

Nagy Márton: befelé bírál? (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az akkuipart nyilvánosan pártoló Nagy Márton állítólag a külföldi beruházások Magyarországra csábításáért felelős külügyminiszter szemére vetette, hogy túltolta az akkuiparosítást. Mindezt a Direkt36 cikke tartalmazza

A cikk szerint heves vitába torkollott az Orbán-kormány egyik ülése tavasz közepén. A tanácskozáson a kormány két ambiciózus és a nyilvánosság előtt is sokat szereplő tagja, Nagy Márton és Szijjártó Péter feszült egymásnak. A Nagy Márton pályáját bemutató cikkben az áll, hogy a gazdaságfejlesztésért felelős Nagy egy tavaszi ülésen szóba hozta azokat az áprilisban publikált adatokat, amelyek szerint az év elején egész Európában jelentősen visszaesett az elektromos autók eladása. A keresletcsökkenés Magyarországon is éreztette hatását.

Nagy a kormányülésen azt kezdte el pedzegetni, a magyar kormány jól tette-e, hogy elkötelezte magát e technológia mellett. Ezzel arra utalt, hogy a Szijjártó vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium az elektromos autók iránti növekvő keresletben bízva az elmúlt években egymás után tárgyalta le és jelentette be az újabb akkumulátorgyár-építési projekteket.

Állítólag Nagy meglehetősen „vehemensen” vetette Szijjártó szemére, hogy a külügy rosszul mérte fel a helyzetet, és az akkumulátorgyártással „nem jó lóra” tett. A forrás szerint Szijjártó nem jött zavarba, beleállt a vitába, és megpróbálta félresöpörni Nagy érveit. Azzal vágott vissza, a piac általában úgy működik, hogy a kezdeti fellendülést visszaesés követi, az eladások azonban szerinte később vissza fognak állni egy magasabb szintre.

Mindenesetre Nagy Márton a nyilvánosság előtt a magyar versenyképesség legfőbb tartóoszlopának nevezi az akkumulátorgyárakat, s ez nemrégiben pekingi tárgyalásainak fókuszában is volt, amikor megbeszélést folytatott az Ipari és Információ Technológiai Minisztérium (MIIT) vezetőjével, Jin Zhuanglong miniszterrel. Tárgyalásuk fő témája az akkumulátor-újrahasznosítás volt, amely Nagy Márton szerint elengedhetetlen eleme a zöld átállásnak és így a magyar versenyképesség javításának. A két miniszter meg is állapodott arról, hogy a meglévő együttműködési megállapodást kibővítik az akkumulátor-újrahasznosítás témájával és egy munkacsoportot állítanak föl idén a két ország tudásának megosztása érdekében.

A kormányülésen jelenlévő miniszterelnök nem szólt hozzá a vitához, csupán érdeklődve hallgatta két minisztere összecsapását.