A kormány szerint „alaptalan pletyka” a határon túli egyéni választókerületek ötlete

A kormány szerint „alaptalan pletyka” a határon túli egyéni választókerületek ötlete

Szavazás Budapesten, az EP- és önkormányzati választáson 2024. június 9-én (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaptalan sajtópletykának nevezte a határon túli egyéni választókerületek ötletét a kormány – derült ki az RTL Híradójából. A csatornának az Igazságügyi Minisztérium válaszolt, miután kérdésekkel fordultak a kormányhoz azzal kapcsolatban, hogy a kormánypártok valóban vizsgálják-e a határon túli egyéni választókerületek kialakításának lehetőségét. Azt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kormánypártnál a várható eredmények függvényében akár a választás előtt is előkerülhetnek új ötletek, az idei önkormányzati voksolás előtt például a fővárosi választási szabályokat írták át jelentősen.

Korábban Magyar Péter beszélt először arról, hogy a hozzá eljutott információk szerint a Fidesz hét egyéni választói körzetet alakítana ki Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken és Délvidéken. Később Hadházy Ákos ellenzéki parlamenti képviselő is hasonló értesülést osztott meg a nyilvánossággal. A hét elején a Válasz Online is írt arról, hogy a Fidesz valóban vizsgálja a határon túli egyéni választókörzetek kialakításának lehetőségét, és erősen foglalkoztatja a téma a kormánypárt vezetését. Úgy tudják, a francia mintát vennék át, ahol 2012 óta vannak saját képviselői a külföldön élő állampolgároknak. A lap szerint a választási törvény ilyen módon való átírásával akár egy minden eddiginél gyengébb választási eredménnyel is megőrizhetné kétharmados többségét a kormánypárt. (Azok a határon túli magyarok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, pártlistára most is szavazhatnak, méghozzá levélben, de egyéni képviselői körzetek esetükben még nincsenek).

Az szinte biztosnak tűnik, hogy egy ilyen lépés plusz mandátumokhoz juttatná a Fideszt, hiszen a választáson részt vevő, azaz szavazó külhoniak óriási többsége a kormánypártot támogatja.