A magyar államnak 25 milliárdot kell fizetnie a Sodexo kiszorítása miatt

A magyar államnak 25 milliárdot kell fizetnie a Sodexo kiszorítása miatt

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elutasította a Világbank Beruházási Viták Rendezésével foglalkozó Nemzetközi Központja a magyar állam fellebbezését, így az állam 73 millió euró, vagyis több, mint 25 milliárd forint kártérítést fizethet a Sodexónak – írta meg a Telex.

A francia utalványkibocsátó cég azért indított eljárást a magyar állam ellen, mert 2012-ben egy törvénymódosítással az étkezései utalványok közül csak az állami Erzsébet-utalvány után járt kedvezőbb adóteher. Az Európai Unió Bírósága már 2016-ban kimondta, hogy a törvény diszkriminatív, de az eltelt idő elég volt arra, hogy a piacot addig uraló három francia cég, a Sodexo, a Cheque Déjeuner és a Ticket Restaurant (későbbi nevén Edenred) kiszoruljon Magyarországról.

Ezek után mindhárom cég  a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központjánál kért kártérítést a magyar államtól, és az ICSID 2019-ben jelentős mértékű kártérítést ítélt meg nekik. A cégek arra hivatkoztak, hogy a magyar döntés szembement a francia-magyar beruházásvédelmi megállapodásban foglaltakkal. Az Edenrednek 23 millió eurót és annak késedelmi kamatait (mintegy 10,1 milliárd forintot), a Sodexónak pedig 73 millió euró kártérítést ítéltek meg.

A magyar állam fellebbezett, és a döntés megsemmisítését kérte. Az Edenred esetében ezt már tavaly elutasította a testület, most pedig a Sodexo-ügyben is ez a döntés született. A Telex szerint a cafeteriapiac államosítása miatt 35 milliárd forintot már biztosan elbukott a magyar állam.