A „szuverenitásvédelmi” törvény védelmében levelet írt Novák Katalinnak a kormányközeli médiaholding

A „szuverenitásvédelmi” törvény védelmében levelet írt Novák Katalinnak a kormányközeli médiaholding

Fotó: Mediaworks/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) valamint a Mediaworks Hungary Zrt. vezetése a „szuverenitásvédelmi” törvény ügyében – írja a Media1. Ebben a kormánypárti cégek kiálltak a törvény mellett és felszólaltak a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) állásfoglalása ellen. 

A Liszkay Gábor, Kálmán Erika és Csermely Péter által aláírt, az MLE-t támadó levelet a KESMA lapjaiban, például a Metropol oldalán tették közzé csütörtök este. Többek között arról írnak hogy a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke, Kovács Tibor és főtitkára, Havas Katalin szerdán egy állásfoglalást és felszólítást juttatott el a köztársasági elnökhöz, amelyben a szuverenitásvédelmi törvényt elemzik és minősítik. – A feladók Önhöz (a köztársasági elnökhöz – a szerk.) címzett levelükben szándékosan hamisan azt állítják, hogy az állásfoglalás a Magyar Lapkiadók Egyesületének véleményét tükrözi. Ez nem igaz. A Mediaworks Hungary Zrt. az MLE árbevételt és olvasottságot tekintve kiemelkedően legnagyobb tagjaként erről a levélről és állásfoglalásról nem tudott, mint ahogyan a többi tag és az elnökség sem, ezekről szavazás nem volt, közös döntés róluk nem született – fogalmaznak a levélben. Szerintük Kovács Tibor és Havas Katalin politikai akciót hajtott végre, tényleges hatáskörüket messze túllépve jártak el. –Kérjük tehát, hogy Köztársasági Elnök Asszony a levélben és az állásfoglalásban leírtakat ezen szempontok figyelembevételével értékelje – írták, hozzátéve, hogy Kovács Tibort felszólították „rosszhiszemű irományai” azonnali visszavonására, ellenkező esetben a Mediaworks megszünteti tagságát a Magyar Lapkiadók Egyesületében. 

A Nováknak küldött levél előzménye az volt, hogy a Magyar Lapkiadók Egyesülete még szerdán jelezte, hogy „mind a jogállamiság, mind a sajtószabadság tekintetében alaptörvényellenes a szuverenitásvédelmi törvény” és bár szövege szerint nem a médiacégek működését szabályozza, alkalmas lehet arra, hogy veszélyeztesse, korlátozza a sajtószabadságot. Mint írták, a törvény szövegéből hiányoznak azok a konkrétumok, amelyek meghatároznák, pontosan milyen szervezeteknél és milyen indokkal vizsgálódhat majd a hamarosan felálló Szuverenitásvédelmi Hivatal. „Aggodalmunk másik oka az, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal olyan kiterjedt vizsgálati hatáskörökkel rendelkezik majd, amelyek alkalmasak lehetnek a sajtószabadság sérelmére” – fogalmazott a szakmai szervezet és hozzátette, azzal, hogy a hivatal betekinthet és másolatot készíthet adathordozókról (vagyis akár telefonokról, számítógépekről is), megszűnhet „a már eddig is nagyon szűkre szabott” forrásvédelem. Az egyesület ezért arra kérte Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy a sajtószabadságot korlátozó törvénycsomagot ne írja alá.

A portál összeszedte azt is, mely lapok illetve szervezetek követelik az MLE állásfoglalásának visszavonását, illetve lépnének ki a szervezetből: a Mediaworks – ahová például az Origo és a Magyar Nemzet is tartozik – mellett a Fidesz-közelbe került Index közölte, hogy kilép a lapkiadók egyesületéből. A Boros Bánk Levente vezette Médiapiac.com és a Demeter Szilárd féle Petőfi Kulturális Ügynökség is kilátásba helyezte, hogy kilép a szakmai érdekképviseleti szervből, a Demokrata nevű kormányközeli lap kiadója, az Artamondo Kft. is ezzel fenyegetőzik, és a Képmás magazin kiadója is kiakadt azon, hogy az MLE milyen tartalmú állásfoglalást tett közzé.