A NAV képtelen volt behajtani mintegy 540 milliárd forintot

A NAV képtelen volt behajtani mintegy 540 milliárd forintot

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – értesült a Világgazdaság. Ám felhívták a figyelmet: ezzel együtt is jelentősen csökkent a tartozó adózók száma 2019-ben, mivel számos követelést véglegesen leírtak a kényszertörlési eljárásokban. Ez azt jelenti, az adóhivatal teljes követelésállománya a behajthatatlanná nyilvánított állománnyal együtt egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

A behajthatatlan állomány több mint felét magánszemélyek, ötödét kényszertörlési eljárás alatti cégek, kisebb részét pedig működő cégek és a technikai megszűntek halmozták fel – írták. Az adóhatóság adatai szerint 2019. december 31-én több mint 1 millió 130 ezer adózónak volt hátraléka, ezen belül a működő gazdálkodók száma 4335-tel nőtt, a többi kategóriában kevesebb volt a hátralékos.

A lap arra is kitért, a NAV tavaly előnyben részesítette a nagyobb összegű hátralékok kezelését, így sikerült év közben mérsékelnie a működő vállalkozások hátralékát, igaz, ez viszont a nem működő adózói hátralékállomány növekedéséhez vezetett. Egyébként 2020-tól megváltozott a NAV-nál a behajthatatlan követelések nyilvántartása, elnevezésük pedig ideiglenesen eredménytelen végrehajtással érintett tartozásra módosult.