A pedofíliával vádolt Sz. atyáról kérdezték Semjén Zsoltot

A pedofíliával vádolt Sz. atyáról kérdezték Semjén Zsoltot

Sz. atya tárgyalása a Debreceni Törvényszéken 2024. május 3-án. A vádlott nem járult hozzá, hogy róla bármilyen kép készüljön Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tart kapcsolatot Sz. atyával, a pedofíliával megvádolt görögkatolikus egykori pappal Semjén Zsolt nemzet- és nemzetiségpolitikáért és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Erről Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszban írt Semjén.

Sz. atya esetéről éppen egy hete írtunk. Ő az a (volt) pap, akit kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal és kényszerítéssel vádolnak. Emiatt folyik vele szemben büntetőeljárás a Debreceni Törvényszéken. Az atya nincs letartóztatásban, de van vele szemben érvényben kényszerintézkedés: bűnügyi felügyelet alatt áll.

Mint arról beszámoltunk, 2023. januári elfogása után őrizetbe vették, majd szabadlábra helyezték. Két hét után került bűnügyi felügyeletbe, amelyet idén január végén feloldottak. Nem állítható, hogy összefüggés van a két dolog között, de tény: idén február 2-án robbant ki a kegyelmi botrány (Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki vallomásuk visszavonására próbálta rávenni pedofília miatt elítélt felettesének áldozatait), majd az államfő lemondása után két nappal ismét kényszerintézkedést rendeltek el Sz. atyával szemben; újra bűnügyi felügyeletbe került, ez van azóta is érvényben vele szemben. Ez azt jelenti, hogy bírói engedéllyel elhagyhatja a számára kijelölt ingatlant személyes szükségletei kielégítésére. Vasárnaponként felkeresheti a templomot.

Vadai az írásben feltett kérdésében arról érdeklődött Semjénnél, hogy tartott-e valaha és tart-e fent most kapcsolatot Sz. atyával. Egyetlen szóval felelt a DK-s politikusnőnek: nem. Ugyanakkor megjegyezte: a papsággal, lelkészekkel való kapcsolattartás a munkája része, továbbá a kérdés – immár rendszerszerűen – ezúttal sem érint kormányzati feladatot, így „válaszomat tekintse passziója iránti megértésemnek…”). 

Szintén mai hír, hogy a szintén pedofíliával megvádolt R. Gábor katolikus pap a vele szemben indított egyházi eljárás során – a 24.hu értesülései szerint – elismerte a terhére rótt egyházi büntetendő cselekmények elkövetését, bocsánatot kért a sértetteitől. Ugyanakkor a bírósági eljárás során tagadásban van.