Mossa kezeit a kormány, Orbán Balázs ügye „le van zárva”

Mossa kezeit a kormány, Orbán Balázs ügye „le van zárva”

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón Geszten (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ez az ügy a részünkről le van zárva” – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a geszti kihelyezett kormányülés szünetében arra a kérdésre válaszolva, hogy az 1956-tal, illetve az orosz agresszióra adott ukrán védekezéssel kapcsolatos kijelentések miatt távoznia kell-e a miniszterelnök politikai igazgatójának. Orbán Balázs múlt héten arról beszélt, hogy „pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát.”

A kijelentés nyomán szóbeli diplomáciai jegyzéket, vagyis demarsot fogalmazott meg Julia Gross német és Jonathan Lacôte francia nagykövet. A Szabad Európa információi szerint a demarsban az áll, hogy „amennyiben Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az a katonai szövetség szellemiségével is ellentétes és sértő a többi tagra nézve”.

Julia Gross német nagykövet szerda este a Vigadóban a német egység napja alkalmából tartott fogadáson a portál információi szerint hosszan bírálta Magyarország oroszbarát politikáját. Szerinte az Orbán-kormány olyan útra lépett, amely eltávolítja egymástól a két országot, és sajnálkozását fejezte ki, amiért – most először – a magyar kormány részéről senki sem ment el a rendezvényre azért, hogy beszédet mondjon. Gross többek között színjátéknak nevezte, hogy a magyar kormány több mint egy évig hátráltatta Svédország NATO-csatlakozását. Ezen kijelentések miatt Szijjártó Péter külügyminiszter bekérette a nagykövetet, szerinte „Németország budapesti nagykövete tegnapi beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe”.

Gulyás Gergely a kormányinfón úgy fogalmazott: abba az irányba és úgy nem lehet félremagyarázni Orbán Balázs szavait, ahogy a két nagykövet tette, és szerinte „ízléstelen és cinikus” a bírálat azon államok részéről, amelyek a nyugati országokhoz hasonlóan semmit nem tettek, amikor az oroszok 1956-ban szétlőtték Budapestet.