A Politico lassú magyar oltásról írt, az államtitkár lehazugozta a lapot

A Politico lassú magyar oltásról írt, az államtitkár lehazugozta a lapot

politico grafikon forrás: politico.eu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles hangnem bírálta és álhírnek, illetve hazugságnak nevezte a Politico szerdai cikkét Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy mai Facebook-bejegyzésében. A lap ugyanis arról számolt be, hogy hazánk az utolsó helyen található az uniós országok között a rendelkezésre álló vakcinák felhasználását tekintve.

A lap azt írta, hogy bár Magyarország sikeresen gondoskodott saját hatáskörben a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről, az adatok szerint az ország a rendelkezésére álló vakcináknak csak az 56 százalékát használta fel, amivel az Európai Unióban hazánk rendelkezik a legrosszabb mutatóval ebben a tekintetben. Összesítésük szerint hazánkban az unión kívüli vakcinák közül az orosz Szputnyik V az ország vakcinaellátásának kevesebb mint 3 százalékát teszi ki, míg a kínai Sinopharm több mint 32 százalékot. A többi vakcina uniós beszerzésből származik.

Erre reagált Kovács Zoltán. Bejegyzése szerint mindennél jobban cáfolja a lap Magyarországot érintő állításait, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában. Egy másik mutatót idézve azt írta, hogy hazánk már a második az uniós ranglistán a lakosságarányos átoltottságban: a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal.

Az államtitkár számára nyilvánvaló, hogy a magyar eredmény sokak szemét szúrja Brüsszelben, mert az egyben igazolja, hogy Magyarország helyes döntést hozott, amikor „az elhibázott brüsszeli vakcinabeszerzést felismerve” nemzeti hatáskörben is szerzett be vakcinákat. Ennek eredményeként pedig nem csak 3, hanem 5 vakcinával olthatják a koronavírus ellen a magyar lakosságot.

Megismételte a kormányzati tájékoztatás számait is, miszerint Magyarországon már 1,1 millió a beoltottak száma, ebből 318 ezren pedig már a második oltását is megkapták. Hozzátette: a 2,1 millió felhasználható vakcinából 1,4 milliót már beadtak, több mint 530 ezer adagot pedig ezen a héten használnak fel az esedékes első és második körös oltásokra.

Előzőleg egyébként a Telex.hu is összeszedte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatait. A központhoz az uniós tagországok kormányai hetente jelentik a kiszállított és felhasznált vakcinák mennyiségét (emiatt nem is teljesen pontos az adatsor). Ennek alapján a hétfői adatok szerint Magyarországon összességében a beadható vakcináknak a 44 százaléka még beadásra várt – a jelentős részük a kínai Sinopharm (392 ezer adag) oltóanyag. A további felhasználásra váró oltóanyagfajták – a nem naprakész adatok szerint –: Astrazeneca (161 ezer adag), Pfizer-Biontech (109 ezer adag), Moderna (58 ezer adag), Sputnik (26 ezer). A Pfizer (666 ezer) és a Sinopharm (158 ezer) oltóanyagából használták fel a legtöbbet Magyarországon.

Halálozási arányban Olaszországot előzve

Magyarország a járvány számlájára írt halottak számát tekintve rossz időket él. A Worldometers statisztikai oldal adatai szerint ugyanis Magyarország megelőzte a járvány által tavasszal jelentősen sújtott Olaszországot is az egymillió lakosra jutó halálos áldozatot tekintetében. Mint arról beszámoltunk, most éppen a 8. helyen állunk. Közvetlenül Magyarország előtt az alig hatszázezres lakosságú Montenegró áll, a lista első két helyét pedig két törpeállam, Gibraltár és San Marino foglalja el. Utóbbi két ország lélekszáma együttesen nem éri el a hetvenezret.

Határhelyzet

Eközben a hét elején az ATV arról számolt be, hogy megélénkült a forgalom a magyar–ukrán határon, a magyar állampolgársággal is rendelkezők védőoltások miatt is érkeznek Magyarországra, azt ugyanis a televízió szerint itt ingyen kaphatják meg. Az üzleti céllal utazók, illetve a határ ukrán oldalán, 30 kilométeres körzetben élők szabadon utazhatnak be a járványügyi korlátozások ellenére is az országba. A Demokratikus Koalíció ezen felbuzdulva fordult írásbeli kérdéssel Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy megtudja: hány határon túli kettős állampolgár jutott eddig oltáshoz a magyar készletekből. A Fidesz erre úgy reagált, hogy a baloldal azzal van elfoglalva, hogy szembe fordítsa egymással a magyarokat.