„A program lemondása fel se merült” – V4-es csúcson vesz részt Orbán Viktor

„A program lemondása fel se merült” – V4-es csúcson vesz részt Orbán Viktor

Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

– A program halasztása, lemondása fel sem merült – szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára. Előzőleg Petr Fiala cseh kormányfő is közölte, hogy elutazik a miniszterelnöki V4-csúcsra, világossá téve ezzel, hogy nem osztja a prágai törvényhozás vezetőinek álláspontját, akik bojkottálták a V4 parlamenti elnökeinek tárgyalását. Petr Fiala a cseh sajtó beszámolói szerint hasznosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését. 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kassai V4-csúcs kapcsán arról beszélt: azon Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Orbán Viktor pénteken a MÁÉRT ülésen azt mondta, a V4 ma is fontos, bár az orosz-ukrán háború következtében a „dinamikája megváltozott”.

Ugyan az MTI beszámolója nem részletezi, de cseh vezetők egészen pontosan a magyar kormány oroszokhoz fűződő kapcsolata, továbbá a szerintük nem kollegiális energiapolitika miatt döntöttek a bojkott mellett. Erre Kövér László házelnök úgy reagált: „A cseh parlament elnökeinek hazánkra vonatkozó megjegyzései igaztalanok és tiszteletlenek, nem felelnek meg a tényeknek, és kétségbe vonják a magyar kormány azon jogát, hogy politikáját a magyar nemzeti érdekek mentén alakítsa”.