A színháztörvényt is aláírta Áder János

A színháztörvényt is aláírta Áder János

Áder János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról egykori iskolájában, a győri Révai Miklós Gimnáziumban 2019. december 7-én. (Fotó: MTI / Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár közleményt nem adott ki Áder János, és a TB-törvény kapcsán kiadott nyilatkozatában sem említette a színháztörvényt, az Országgyűlés honlapjáról az derül ki, hogy ezt is aláírta az államfő. A dokumentum ugyanis „2019.12.18. Köztársasági elnök aláírta” jelzéssel szerepel.

A kultúrával kapcsolatos tervek kiszivárgása igen nagy vihart kavart. A végül elfogadott szabályozás már szelídült, bár a kormány tagadja, hogy ez az ügy miatt meghirdetett tüntetés illetve tiltakozások miatt lett volna. Bár azért így is számos, a színházi szakma képviselői által aggályosnak tartott módosítást tartalmaz.

A Szakács, az Orbán, a Mága Zoltán és az ő kultúrájuk | Magyar Hang

A jogszabály szerint amennyiben a jövőben az önkormányzat egyedül nem tudja biztosítani a színház működéséhez szükséges forrásokat, akkor kérelemmel kell fordulni a kormányhoz, s majd a kabinet dönt arról, hogy segít-e az önkormányzatnak. Ha sikerül megegyezni, akkor megállapodást kötnek, amelyben részletesen szerepel az önkormányzati és a kormányzati támogatás összege, az intézmény működésének szabályai, illetve a vezető kinevezésének módja.

A javaslatot benyújtó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egyébként indítványozta, hogy a kulturális ágazatot több ponton érintő törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalja az Országgyűlés, mert ezt „kormányzati érdek indokolja” – így gyakorlatilag napok alatt született meg a jogszabály.

„Megvédjük a színházainkat, megvédjük a szabadságunkat" | Magyar Hang

A kormányzat azzal indokolta a változásokat, hogy az önkormányzati fenntartású színházak működéséhez a költségvetés is hozzájárul, fenntartóként viszont nincs beleszólása a működésbe. Kapóra jött a Katona József Színházban Gothár Pétert érintő zaklatási botrány is, amelyet követően a kormányzati kommunikációban csak „zaklatószínházak” összefoglaló néven szerepeltették a teljes budapesti színházi életet. A Katona József Színházon kívül egyelőre csak egy színházban, a Dörner György vezette Újszínházban merültek fel zaklatási vádak. Gothár Pétertől megvált a Katona József Színház, az Újszínházban etika vizsgálat folyik; időközben az is kiderült, hogy Mihályi Győző színművészt érintik a vádak.