Nem ért egyet a tűzvédelmi törvény lazításával a szakmai szervezet

Nem ért egyet a tűzvédelmi törvény lazításával a szakmai szervezet

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Miniszterelnöki Kabinetiroda augusztus 7-én bocsátotta társadalmi egyeztetésre az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő törvénytervezetet. Ebben a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére hivatkozva jelentősen szűkítenék azon gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyek, jogi személyek körét, amelyeknek Tűzvédelmi Szabályzatot kellene készíteniük, valamint eltörölnék a munkavállalók éves tűzvédelmi oktatásának általános kötelezettségét – hívja fel a figyelmet a Lánglovagok Egyesület lapunknak eljuttatott közleményében.

Azzal egyetértenek, hogy a vállalkozások adminisztratív terheit csökkenteni kell, de szerintük ez nem mehet a tűzvédelem rovására. A gyakorlati tapasztalatok alapján pont a tervezet szerint a Tűzvédelmi Szabályzat készítési köréből kieső vagy abba eddig bele sem került gazdálkodó szervezetek munkatársainak van leginkább hiányos ismeretük a tűzvédelemről. – Ezt a tudást nem lehet helyettesíteni egy olyan általános tűzvédelmi szabályzattal, amelyben mindenfélét felsorolnak, nem pedig kimondottan az adott helyszínre, tevékenységre vonatkozó szabályokat, eljárásrendeket gyűjtik össze – szögezik le a honlapjukon is elérhető állásfoglalásukban.

Arra is rámutatnak, hogy minden évben van miről beszélni, már ha egyáltalán szakember tartja az oktatást; e téren amúgy szigorításra lenne szükség, arra, hogy tűzvédelmi oktatást csak tűzvédelmi szakképzettséggel rendelkező szakember tarthasson. Az egyesület ezért kezdeményezi, hogy az 1996. évi XXXI. törvény módosítására vonatkozó javaslatot vonják vissza, és a tűzvédelmi szakmával érdemi egyeztetés keretében gondolják át a Tűzvédelmi Szabályzat reformját, valamint a tűzvédelmi oktatás terén esetlegesen szükséges változtatásokat.