Abszurdnak tartja a magyar támadásokat az elemző, akit a kormánysajtó a „Soros-hálózat” működtetőjének tart

Abszurdnak tartja a magyar támadásokat az elemző, akit a kormánysajtó a „Soros-hálózat” működtetőjének tart

Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A magyar kormány nem elvből ellenzi a civilek működését, sokkal inkább az ellenvéleménnyel van baja – erről beszélt a HVG-nek adott interjújában Gerald Knaus. Az osztrák politikai elemző az Európai Stabilitási Kezdeményezés (ESI) vezetője, nemrég pedig a kormánypárti sajtó azzal vádolta, hogy ő mozgatja a „Soros-hálózatot”.

Knaus az interjúban úgy vélte, a magyar helyzetről szóló vita félrement, és az ország nem vethető össze a keleti önkényuralmakkal. Vitája neki Orbán Viktor világképével van, és az azt agresszíven kiszolgáló, mesterségesen előidézett médiaviszonyokkal. – Ahol a kritikát ellenségesnek, a kritikust pedig zsoldosnak hazudják, ott megalapoznak annak, hogy a másként gondolkodókat egyszer jogilag üldözzék is – mondta a politikai elemző. Ennek ellenére úgy látja, nem Magyarországon alakult ki rendkívül veszélyes helyzet, hanem a lengyeleknél. Sőt, maholnap szerinte venezuelai állapotok uralkodhatnak Varsóban, mindez az igazságszolgáltatás elleni támadás miatt.

Azt a vádat Knaus abszurdnak tartja, hogy ő Soros György megbízásából fondorkodna a magyar kormány ellen. Többször találkozott vele, de a magyar kormányról elmondása szerint sosem volt köztük szó. – Teljesen abszurd, hogy azon gondolkodna megszállottan, hogyan tudná Orbánt gyengíteni. Groteszknek tartom a vádat is, hogy én amerikai sugalmazásra irányítanék bármilyen kampányt – jelentette ki. Támogatást kapnak, de az nem kapcsolódik sem a menekültpolitikával, sem a Kelet-Európával kapcsolatos tevékenységükhöz. A támogatásaik döntő részét pedig a svéd kormánytól és a német Mercator alapítványtól kapják. – Az éves költségvetésünk alacsony, az elmúlt évek átlagában 640 ezer eurót tett ki. Berlinben az egyik legkisebb agytröszt vagyunk. Ennek fényében különösen nevetségesek a vádak. Megszoktam már a személyem elleni gyűlölködést Azerbajdzsántól és Oroszországtól. De hogy ez egy uniós államból jön, az új – fogalmazott. Szerinte az ilyen kampányok megütközést keltenek a német politikusokban, különösen a néppártiakban.

Knaus egyébként kifejtette azt is, ő sem gondolja, hogy a menekülteknek ott kellene élniük, ahol nem látják őket szívesen. Sosem osztotta egyesek „rögeszméjét” a kötelező kvóta kapcsán, tette hozzá.