Aláírta a miniszterelnök az ingyenes parkolásról szóló rendeletet

Aláírta a miniszterelnök az ingyenes parkolásról szóló rendeletet

Orbán Viktor aláírja az ingyenes parkolásról szóló kormányrendeletet (Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőtől ingyenes lesz a közterületi parkolás – az erről szóló kormányrendeletet Orbán Viktor vasárnap este, a kormányülés befejeztével írta alá. – Ezzel is a járvány elleni védekezés hatékonyságát segítjük – mondta a miniszterelnök a Facebook oldalán megjelent rövid videóban.

A parkolási bevételek eddig alapvetően az önkormányzatokhoz folytak be, két nap alatt ez már a második döntés, amely így közvetve, de forrásoktól fosztja meg őket. Az első a Gulyás Gergely által szombaton bejelentett intézkedés, miszerint a járvány elleni védekezési alapba az önkormányzatoknak be kell fizetniük a gépjárműadóból befolyó bevételeiket. Akkor számos polgármester már tiltakozott arra hivatkozva, miközben rengeteg plusz feladatuk van, igazságtalan, hogy a pénzt elvonják tőlük. – A kormány lépése veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését – közölte például 14 ellenzéki fővárosi kerületvezető.

Huszonötödik nap. Aláírtam a kormányrendeletet. Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon // Day twenty-five. I have signed the government decree. Parking in public spaces will be free of charge in Hungary, as of Monday

Ezúttal is tiltakoznak az ingyenes parkolás miatt. Az Újbudát vezető DK-s László Imre a Facebookon írt arról, hogy nemcsak az a probléma, hogy az ingyenessé tett parkolás újabb bevételkiesést okoz, hanem elsősorban az, hogy a sokak által üdvözölt döntés nyomán lazulni fog a lakhelyelhagyási korlátozás betartása. A város frekventált helyein gondot fog okozni az ott lakók parkolása – holott ez most kiemelt fontosságú –, tehát szerinte nem a járvány lassítását szolgálja, hanem elősegítheti annak fokozódását.

Az Index-nek korábban Baranyi Krisztina azt mondta, a cél inkább az önkormányzatok szisztematikus kivéreztetése, mint a járvány elleni érdemi intézkedés. – Ez biztosan jelentős problémát fog okozni, a Belső-Ferencvárosban már így is kétszer annyi engedély van kiadva, mint amennyi hely rendelkezésre áll – fogalmazott a ferencvárosi polgármester.

Hozzá hasonlóan, Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere is meglehetősen indulatosan reagált a parkolási rendeletre. – Ez már része annak a politikai játszmának, ahogy a 2022-es választásra Orbán ellenséget gyárt az ellenzékből és az önkormányzatokból. Undorító, nincs jobb szó rá – közölte.

Az I. kerületet vezető V. Naszály Márta pedig úgy vélte, a belvárosi kerületek ezzel egy óriási P+R parkolóvá fognak válni, a helyi lakosoknak pedig nem lesz hol letenniük az autóikat.