Alig veszik igénybe a vásárlók az időseknek fenntartott idősávot

Alig veszik igénybe a vásárlók az időseknek fenntartott idősávot

Visszahozták az időseket védő vásárlási idősávot (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem egyszerű a dolguk a kereskedelemben dolgozóknak a vásárlásokat illető korlátozások miatt. Az idősek számára fenntartott idősávban például nincs lehetőségük a az életkor ellenőrzésére. Emellett az is látszik, hogy a 65 év felettieknek fenntartott időszakokat kevesen tudják kihasználni – ez derült ki a kereskedőkkel folytatott beszélgetéseinkből.

A bolti dolgozók jogszabályi háttér hiányában nem kérhetik el az életkor ellenőrzésére a vásárlók iratait, ezért nehéz ellenőrizni, hogy az idősek számára fenntarott idősávban valóban csak az arra jogosultak tartózkodnak a boltokban. Egyetlen esetben ad lehetőséget arra a jogszabály, hogy az eladó az életkor igazolására szólítsa fel a vásárlót, amikor alkoholt vásárol – nyilatkozta lapunknak Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke. – Ebben a téli időszakban, amikor sapka, sál és még maszk is van a vásárlókon, esetleg még szemüveget is visel az illető, ránézésre gyakorlatilag lehetetlen eldönteni egy idősebb személyről, hogy a 65 év alatti vagy afeletti korosztályba tartozik-e. Vagyis nem egyszerű a jogosultság ellenőrzése – mondta.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogszabály világosan fogalmaz. Eszerint a kereskedő felelős az idősek számára rendelkezésre álló idősávra vonatkozó szabályok betartatásáért, nem büntethető azonban, ha minden tőle elvárhatót megtett az esetleges jogszabálysértés megakadályozásáért.

– A gyakorlatban ez három dolgot jelent. Ki kell függeszteni a pontos szabályokat a boltban. A gyanús esetekben ellenőrizni kell a vásárló életkorát, azaz megkérdezni, hogy hány éves. Az eladó a kapott választ elhiheti, de a vevőt akár életkorának igazolására is kérheti – fontos, hogy csak kérheti, de nem utasíthatja. Ha a vevő önként valamilyen igazolvánnyal igazolja életkorát, és kiderül, hogy jogosult a boltban tartózkodni, semmi gond. Ha erre nem hajlandó, és továbbra is a boltban marad, akkor az eladó köteles a rendőrség segítségét kérni. Ezzel minden tőle elvárhatót megtett, így nem büntethető.

A maszkviseléssel kapcsolatos szabályozás szerint viszont köteles megtagadni a kiszolgálást az eladó, ha a vásárló nem, vagy nem szabályosan viseli a maszkot – magyarázta a részleteket a főtitkár. 

Bubenkó Csaba kérdésünkre elmondta, annyiban azért egyszerűbb a helyzet, hogy az idősek számára fenntartott időszakban jelentősen visszaesett a forgalom, az idősek alig-alig veszik igénybe a lehetőséget, de problémák azért akadhatnak, amint azt egy-két boltbezárás is mutatja. A napokban a sajtót bejárt hírről, miszerint két hónapra bezártak egy pékséget, mert egy 65 évnél alig fiatalabb vásárlót kiszolgáltak az idősek számára fenntartott idősávban, a konkrétumok ismeretében nem akart véleményt nyilvánítani, de azt elmondta, hogy maszkviselési szabálytalanságok miatt általában 3-4 napra szokták bezárni az üzleteket.

A járványügyi szabályok megsértésével kapcsolatos büntetésekről, bírságokról Vámos György elmondta, a hatóság a maszkviselés szabályainak vagy az idősek számára kijelölt idősávoknak a megsértése esetén ugyanazokat teheti. A szabálytalanság súlyát figyelembevéve figyelmeztetheti a kereskedőt, százezer és egymillió forint közötti bírságot róhat ki, illetve legfeljebb egy év időtartamra bezárathatja az üzletet.

A távolságtartás szabályainak betartásával kapcsolatos nehézségekről is beszélt lapunknak Bubenkó Csaba. – Miután a nyitvatartási idő lerövidült az idősek számára fenntartott idősáv, illetve az este 7 órai bezárás miatt, a munkaidő vége utáni órákban nagyobb a tömeg a boltokban, mint korábban. Így vannak szituációk, amikor igencsak nehéz betartani az előírt másfél méteres távolságot. A húspultnál, a csemegepultnál – ahol személyes a kiszolgálás – például feltorlódhatnak az emberek. De a tömeg miatt ugyanez igaz a pénztáraknál is, ahol külön gondot jelent, hogy ha a vásárlók előtt és mögött meg is tartják az előírt távolságot, előfordulhat, hogy két egymás melletti működő pénztár esetén ez fizikailag lehetetlen. Bubenkó Csaba ezért megfontolandónak tartaná annak szabályozását is, hogy a különböző bolttípusoknál négyzetméter arányosan hányan tartózkodhatnak az üzletben.