Kapkodás, korrigálás – így reagált az ellenzék a vásárlási idősáv bevezetésére

Kapkodás, korrigálás – így reagált az ellenzék a vásárlási idősáv bevezetésére

Eladó és vásárló védőmaszkban az Újpesti Piac és Vásárcsarnokban 2020. április 11-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eléggé vegyesen reagáltak az ellenzéki pártok arra, hogy Orbán Viktor bejelentette az időseket érintő vásárlási idősáv újbóli bevezetését. Keddtől lesz érvényben az új szabályozás, ami ezúttal nem annyira szigorú, mint a koronavírus-járvány tavaszi, első hullámának idején volt. Az ellenzék mindenesetre nem elégedett – legalábbis ez derül ki a Magyar Hang körkérdéséből.

A mostani intézkedés is azt támasztja alá, hogy Orbán Viktor engedte, hogy ősszel a vírus diktálja a tempót, amit az ország nem bírt – így kezdte a Jobbik, amikor több ellenzék párt mellett náluk is arról érdeklődtünk, hogyan értékelik az újból bevezetett vásárlási idősávot. Mint írták, a miniszterelnök korábban felhatalmazást kért a korlátozások bevezetéséhez, azt meg is kapta, „így a gazdasági korlátozó intézkedések is az ő intézkedései”. – Orbán már ötletszerűen hozza az intézkedéseit – közölték, hozzátéve, hogy a jelenlegi „szintén ötletszerűen, ritmustalanul bevezetett vásárlási idősáv korlátozás kétséges, hogy alkalmas az idősek megvédésére”. Sőt, sokkal inkább még zsúfoltabbá teszi a kijárási korlátozás miatt amúgy is csökkentett nyitvatartási idővel üzemelő boltokat, még nagyobb veszélynek kitéve valamennyi a boltba járó honfitársunkat.

Az MSZP válaszából nem derült ki egyértelműen, hogy jónak vagy rossznak tartják-e az új szabályozást, az mindenesetre biztos, hogy ők is a kormány kapkodását látják benne. Felidézték, hogy a pedagógusok és szociális ágazatban dolgozók tömeges tesztelését Orbán Viktor azzal jelentette be, hogy ő szkeptikus, de az emberek ezt kérték. Múlt vasárnap is volt egy újabb intézkedés, akkor Karácsony Gergely főpolgármester felvetése után döntöttek a parkolóházak éjszakára ingyenessé tétele mellett. Ezúttal pedig az Idősek Tanácsának javaslatára határoztak a vásárlási idősáv újbóli bevezetéséről, amellyel „az időseket úgy védik, hogy a fiatalabb korosztály mozgását korlátozzák”. A szocialista párt szerint ez három, látszólag egymástól független esemény, de „egyértelmű jele annak, hogy a kormány folyamatosan a saját intézkedéseinek korrigálására kényszerül”. – Nyilvánvaló, hogy nem készültek fel a járvány második hullámára, nem az emberi élet védelmét és a megélhetés biztonságát helyezték a védekezés középpontjába és mostanra oda jutottak, hogy már csak rábólintanak a javaslatokra, mert kicsúszott a kezükből az irányítás – fűzték hozzá.

A Momentum már konkrétan az intézkedésre reagált, szerintük ez a lépés fontos elem az idősebb korosztály védelme érdekében, ugyanakkor a hétvégi sávok fenntartását már érdemes lenne szerintük átgondolni. Arra hivatkoztak, hogy a kijárási korlátozások, valamint a boltok korlátozott nyitvatartása (este hét óráig lehetnek nyitva az üzletek) mellett ugyanis a hétvégi idősáv további terhet jelenthet a dolgozó családoknak.

Az LMP volt még rajtuk kívül, amely inkább pozitívan állt az intézkedéshez. Kérdésünkre üdvözölték a bevezetését, bár szerintük a kormány „jóval korábban felfigyelhetett volna az idősek védelmére”. Bíznak abban, hogy ezek után több javaslatuk is elnyeri a kormány tetszését, így egyszeri, azonnali támogatást nyújtanak a kisnyugdíjasoknak többletköltségeik fedezésére, az alapvető élelmiszerek áfáját pedig 27-ről 5 százalékra csökkentik.

Szerettük volna megtudni a Demokratikus Koalíció álláspontját is, ám a párt cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy visszavezetik a vásárlási idősávot, délután pedig a Magyar Közlönyben már meg is jelentek a részletek. Az új szabályok szerint hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 09.00 óra és 11.00 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) a 08.00 óra és 10.00 óra közötti időszakban vásárlási idősávot kapnak az idősek. Ez azt jelenti, hogy ezekben az időszakokban csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba és gyógyszertárakba. Ez az időintervallum kifejezetten nekik van, de ettől függetlenül az idősek bármikor máskor is szabadon vásárolhatnak.