Amputálni kellett az egyik Koszovóban megsebesült magyar katona végtagját

Amputálni kellett az egyik Koszovóban megsebesült magyar katona végtagját

Képünk csak illusztráció. A leposavici városháza előtt nem csak a KFOR járművei strázsálnak, hanem a koszovói különleges rendőrség járművei is 2023. június 4-én (Fotó: Magyar Hang/Majláth Ronald)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium a Koszovóban megsérült magyar katonákról. Mint írták, két érintett állapota továbbra is súlyos, további kórházi kezelést igényel. Egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség a magas szintű orvosi ellátás ellenére is, amelyet pénteken Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végeztek el. – A műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil – szögezték le.

Arra is kitértek, a hősiesen helyt álló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak. – Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar főnöke egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik – írták.

A május végén, a koszovói Zvecsánban szerb nemzetiségű tüntetőkkel konfliktusba keveredett, és megsérült 27 magyar katona közül ketten még mindig kórházban vannak, mert felépülésük hosszabb időt vesz igénybe. A sérült békefenntartók egyike olyan súlyos repeszsérülést szenvedett, hogy a gondos ápolás ellenére nem sikerült megmenteni egyik végtagját. Ezért a beteggel történt konzultációt követően a kezelőorvosok úgy döntöttek, hogy amputálni kell a sérült testrészt. Az operációt pénteken sikeresen végrehajtották.

Mint korábban beszámoltunk róla, huszonhét magyar békefenntartó sebesült meg még májusban a koszovói Zvecanban kitört zavargásokban, miután az új albán polgármester megpróbálta elfoglalni hivatalát a városházán. Az összecsapásban kővel, botokkal, sőt repeszgránátokkal is támadták a katonákat tüntető szerbek, ami miatt tizenöt honvédet kórházban kellett ellátni, közülük négyet a repeszek okozta sérülések miatt.