Augusztus 15. után sem lehet nagy koncerteket tartani

Augusztus 15. után sem lehet nagy koncerteket tartani

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bármilyen változtatás kockázatos, ezért augusztus 15. után sem lehet zenés-táncos rendezvényeket tartani, jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely.

Magyarország azok közé tartozik, akik a vírus első hullámát a legsikeresebben kezelték, sokkal hatékonyabban, mint Hollandia, Spanyolország vagy Svédország, mondta a miniszter a kormányinfón. Készülni kell azonban a második hullámra, és a környező országokban a helyzet romlott – tette hozzá, majd hosszan ismertette a számokat. Amelyből azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi keretek között tartható a stagnálás, és a hatályban lévő szabályokon való bármilyen változtatás kockázatos. A cél szerinte, hogy szeptember 1-jétől rendesen el tudják kezdeni az iskolát.

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat emiatt augusztus 15. után is fenntartják. Gulyás állítása szerint nagy segítséget nyújtanak, 5,3 milliárd forintot elkülönítettek, mindenféle garázskoncerteket tervez a kormány támogatni. A teljes összegből 800 millió jut majd a cigányzenészeknek. Már felvették a kapcsolatot a Magyar Turisztikai Ügynökséggel.

– Konkrétan azt a tervezetet fogadta el a kormány, amelyet Demeter Szilárd ötmilliárdos ötletként benyújtott? – vetődött fel később a kérdés. Gulyás szerint az összes részletet a Turisztikai Ügynökség közli majd, de nem egy terv ment át, hanem több kicsi, és a hangsúly a garázskoncerteken lesz. – Azt próbáltuk felmérni, mi az a segítség, ami az ágazat számára valóban kézzelfogható – tette hozzá. – Mit szólna hozzá, hogy ha stadionokban lennének koncertek? – tették fel a kérdést, mire Gulyás a korábbi mondataival kezdett viccelődni, „alkoholfogyasztás mellett vagy anélkül?”

Lassan fél éve, hogy a koronavírus-járvány miatt betiltották Magyarországon a tömegrendezvényeket, március után nemcsak 500 fő felett, de egyáltalán nem lehetett tartani. Ezért súlyos árat fizettek a zenészek mellett a rendezvényszervezők is, akik sokszor néhány havi tartalékkal, vagy még annyival sem rendelkeztek.

Március 11-én hirdették ki a határozatlan ideig tartó veszélyhelyzetet, ami után visszatért a határellenőrzés, és a legfertőzöttebb országokból csak magyarok léphettek be. Első körben a száz főnél kisebb beltéri, illetve ötszáznál kisebb kültéri rendezvényeket engedélyezték, de ez csak néhány napig, a rá következő hét elejéig tartott. Emiatt eshetett meg, hogy a korlátozások első hétvégéjén még lehetett moziba menni, illetve kisebb klubkoncerteket tartani.

A járvány magyarországi enyhülésével párhuzamosan aztán sorra lazítottak bizonyos intézkedéseken, de a tömegrendezvényeket illetően újra meg újra szigorú hangnemet ütöttek meg a kormánypárti politikusok. Április végén Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszélt arról a köztévé műsorán, hogy semmilyen tömegrendezvényeket, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik augusztus 15-ig. A szavai nagy vihart kavartak, minthogy akkor már bejelentették például a menyegzők engedélyezését is. A nyilatkozatból úgy tűnt, mintha április végén már biztosak lennének benne, hogy augusztusig nem lehet semmit tartani. Már ekkor is többen a tervezett augusztus 20-i ünnepségekkel, illetve a tűzijátékkal hozták összefüggésbe, hogy a nyár végi dátumot jelölték meg. Ehhez képest nem sokra rá visszakoztak a nyilatkozatból, a tűzijátékot később lemondták, a kisebb rendezvényeket viszont júniustól engedélyezték.

A koncertekből viszont továbbra is probléma volt, minthogy a zenés-táncos rendezvényeknek nem nagyon akartak zöld utat adni. Május végére nagy visszhangot is váltott ki, hogy Debrecenben és Székesfehérváron egy hétvége erejéig autós koncerteket tarthatott a Tankcsapda. Ezt a fellépésformát csak az adott időszakra engedélyezték, a következő hét elejétől ismét tiltották, így a Tankcsapdán kívül más zenekar nem is tudott élni vele. De ez az időszak sem tartott soká, nem sokkal később igent mondtak az autós koncertekre (bár ez a forma azóta sem igen terjedt el), ahogy a kisebb rendezvényekre is.

Az egyes klubok a nyár folyamán többször elmondták, hogy az ötszáz fő alatti bulik nem sokat hoznak a konyhára, az elmúlt hónapok anyagi veszteségeit ezek nem mérsékelhetik. Emiatt is mindenki augusztus 15-ére készült, és több fesztivált, rendezvényt is bejelentettek a nyár végére: többek közt a sástói Fekete Zaj fesztivált, a Fishing On Orfűt és a veszprémi Utcazenét.

Ehhez képest júliusban végig azt lebegtették, hogy az augusztus 15-i határidő is bizonytalan. Ezt nem mondták ki konkrétan, tehát a szervezők bizonytalanságban voltak, érdemes-e folytatniuk az előkészületeket úgy, hogy esetleg az utolsó hetekben kell mindent lefújniuk. Előbb Palkovics László miniszter beszélt a tiltás esetleges fennmaradásáról, majd Gulyás Gergely tett emlékezetes nyilatkozatot arról, hogy egy focimeccs és egy koncert között az a különbség, hogy az utóbbin sok alkoholt fogyasztanak.

Számtalan előadó, zenekar és énekes szólalt fel a tiltással szemben Majkától Czutor Zoltánon át Lovasi Andrásig és a Tankcsapda, az Ocho Macho, a Magna Cum Laude vagy Depresszió zenekarig. „Mondjuk, a németek mennyivel egyszerűbben (és tisztességesebben) intézték ezt. Márciusban megmondták, hogy idén nincs közös nagy bazseválás, itt van ennyi és ennyi pénz havonta, és mindenki tudta, mire számíthat, ki lehetett találni, mivel foglalkozzon a zenészember, ha nem akarta, hogy csak úgy pocsékba menjen ez az év. Nálunk a segítség? Nyilvános ígérgetésen kívül majdnem a semmi (…) De nem baj, mondta mindenki, most már hagyjuk is azt a segélyezést, jön gusztustizenöt, és végre fellélegezhet az iparág. Úgy látszik, mégse nem jön...” - írta például a Kiscsillag frontembere.

A Hvg.hu ráadásul bedobta azt is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma fontolgatja a rendezvények 200 vfőben való maximalizálását. Ezt a minisztérium aztán tagadta, de a Magyar Nemzet néven megjelenő lap most csütörtökön mégis arról írt, hogy a kormány szigorításokra készül. Felmerült a lehetőség, hogy ez valóban a tömegrendezvényekre fog vonatkozni.