Tényleg azt akarják, hogy minden zenész elmenjen pizzafutárnak?

Tényleg azt akarják, hogy minden zenész elmenjen pizzafutárnak?

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erőből le kell nyomni egy terület képviselőit, közben azért úgy téve, mintha erről egyeztetnének velük? A kormány, úgy tűnik, végképp megtalálta a megfelelő embert a feladatra. Palkovics László jól bevált a tudományos világgal szemben, miért ne működne tökéletesen a rendezvényszervezőkkel és zenészekkel szemben is? Igaz ugyan, hogy szakértőnek nem igazán nevezhető, de hát amikor finomkodás helyett buldózer-tempóra kell kapcsolni, ilyesmire úgy sincs szükség. Ahogy járványügyi ismeretekre sem. Erre Kunetz Zsombor egészségügyi elemző-orvos hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, miután Palkovics azzal állt elő: várhatóan marad a tömegrendezvények tiltása, és ha a fertőzések száma nő, további korlátozásokat hozhatnak vissza. Mint Kunetz írta, normális helyzetben Palkovics maximum fejet hajthatna az egészségügyi miniszter ajánlása előtt, de hát ehhez egy egészségügyi miniszter is kellene.

Az orvos joggal hozta szóba, amit az Anna and the Barbies frontembere, Pásztor Anna is: miközben a nagyobb koncertek továbbra sem mehetnek, addig futballmérkőzések gond nélkül tarthatók. Ne csodálkozzunk: még a mozik sem nyitottak újra, amikor a Puskás Arénában már tízezrek gyűlhettek össze. A járvány akkor sem robbant be, ahogy Magyarországon azóta is jók a számok, jóval inkább, mint egyes szomszédos országokban. Erre akár megoldást jelenthet a határzár, bár láthatóan ez is elég ad hoc módon történik: Horvátország zölden maradt, míg az utóbbinál jóval fertőzöttebb Egyesült Államokat egy kategóriába helyezték az Egyesült Királysággal.

Miközben a kormány az elejétől fogva azt állítja, hogy újra kell indítani a gazdaságot, és minden megszűnt munkahely helyett újat létrehozni, láthatóan ezzel épp ellentétesen cselekszik. Persze, tudjuk rég, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének alapja a jogbizonytalanság, a folyamatos készenlétben tartás. Hogy sose tudd biztosan, holnap nem épp a te üzletedre vetnek-e szemet.

Ennek megfelelően beindult most az emberek Balatonra terelése, persze attól a szemponttól nem mellékesen, hogy ezzel Mészáros Lőrinc érdekeltségeit sikerül majd pörgetni. A turizmus összeomlása ellenére nem kell tartania a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak sem, aki a Portfoliónak adott interjújában egyenesen olyanokat mondott: „Magyarország (…) akár nyertese is lehet a piac átrendeződésének.” A megszokott sikerpropaganda, körítve a bevett NER-kapitalista szemléletmóddal. Abban az országban persze, ahol más jól menő üzletemberek sem félnek arról írni, hogy a járvány idején legalább el lehet engedni a „töltelékembereket”, nincs min meglepődni.

Tiborcz István ugyanebben az interjúban beszélt arról is: „Mi kell ahhoz, hogy a piac visszarendeződésekor mi majd még jobbak legyünk? A válasz szerintem egyszerű: élményt kell adnunk. (…) A szállodapiac erre kifejezetten jó példa: azok a szállodák működnek egyre jobban és persze egyre nyereségesebben, amelyek képesek jellegzetes, helyi élményt nyújtani.”

Lehet, a miniszterelnök veje még nem vette észre, de a koronavírus úgy söpörte el ezt a fajta tipikus üzletemberi semmitmondást, mint annak a rendje. Az otthonaikba kényszerített, egymástól és mindenféle programlehetőségtől megfosztott emberek hamar rájöttek, mit jelent élmények nélkül élni. Ahogy arra is, hogy az „élmény” nem a luxus-életmód külsőségeinek másolását jelenti, hanem egy közös kávézást, szabad sétát a parton, strandot és fesztiválszezont, mozit és éjszakai életet. Mindebből utóbbit sikeresen próbálják visszametszeni a főváros ellenzéki kerületvezetői is.

Ezalatt Orbán Viktor arról beszél, hogy idén mondjunk le a tengerpartról, érjük be a Balaton-parttal. Jogosan hívta fel rá a figyelmet Fekő Ádám az Azonnalin, hogy ebben minden benne van: mintha az lenne a megszokott, hogy mi a belföldi nyaralásra csak ráfanyalodni tudunk. Csakhogy sokaknak ennyi lehetőségük sem volt hosszú évek óta, most pedig a gazdasági helyzet miatt még kevésbé lesz. A belföldi kikapcsolódást sem könnyű úgy tervezni, hogy a kormány folyamatosan azzal riogat: szigorúbb fokozatra kapcsolhatunk.

– A zenekar tagjai már a tartalékaikat élik fel, vagy elmentek pizzafutárnak, klímaszerelőnek – hangzott el Pásztor Annától a Spirit FM-en. A kulturális szférában dolgozók, a rendezvényekből élők nem arra vágynak, hogy egy NER-szállodában élményt hazudjanak nekik, hanem hogy végre esélyt kapjanak a korábbi életük folytatására. Hogy a nyitás több legyen annál, mint hogy a miniszterelnök hobbijának szabadon lehet hódolni. Hacsak nem az a kormány célja, hogy a korábbi hivatását feladva mindenki elmenjen pizzafutárnak.

Gulyás Gergelynek a csütörtöki kormányinfón tett kijelentései [melyeket e lapcikkünk nyomdába adásakor még nem ismerhettünk – szerk.] pedig sajnos azt mutatják: továbbra sem látják, mekkora károkat okozhat mindez. Viszont az alkoholfogyasztással kapcsolatos nevetséges érvelés közösségi médiás hatása mutatja: egy július végi esetleges szigorú döntésnek legalább akkora „népszerűsége” lesz, mint annak lenne, ha hetedhét határra szóló augusztus 20-ai ünnepséget, és extraköltséges tűzijátékot rendeztek volna.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/29. számában jelent meg július 17-én.