Az ég kék, a fű zöld, az egészségügy rettenetes

Az ég kék, a fű zöld, az egészségügy rettenetes

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dr. Udvary Jánost 2016-ban a Veszprémi Járásbíróság első fokon bűnösnek mondta tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében, amiért három év hat hónap szabadságvesztésre, 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, valamint négy évre eltiltották a foglalkozásától. A bíróság még további egymillió 40 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a vádlottal szemben, akit köteleztek a 202 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

Az orvos államilag finanszírozott műtétek elvégzéséért előre vette fel a kialkudott „hálapénzt”. Volt, hogy reklamált is a boríték vékonyságán, és megesett, hogy eltette akkor is a pénzt, amikor a műtét nem sikerült és a beteg meghalt.

Udvary doktor az utolsó szó jogán elmondta, hogy „ez az ügy nem csak ellenem, hanem minden kollégám ellen irányul” és közölte azt is, hogy „komoly létszámhiánnyal küzd a megyei kórház”. Jött aztán a másodfok, és az alaposan megváltozott a jogerős ítélet. Itt már csak két év börtönre ítélték a főorvost, aminek a végrehajtását öt évre felfüggesztették, s kötelezték 450 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére.

Az orvost nem tiltották el a munkájától, a tanácsvezető bíró mindezt azzal indokolta, hogy mérlegelniük kellett: „fontosabb érdek-e az, hogy a betegek a jövőben ellátottak legyenek, vagy fontosabb az az érdek, hogy a tíz esetben megvalósított bűncselekmény elkövetője büntetésképpen ne folytathassa a tevékenységét”.

Hát, folytathatta. Így barokkos túlzással a magyar egészségügynek bírói papírja van róla, hogy a legfelsőbb szinteken már-már mániákusan tagadott létszámhiány miatt akkora bajban van, hogy elítélt bűnözőkre kell bízni a munkát. Ez persze már önmagában is vérlázító, de hát ez Magyarország: ahol össztársadalmi konszenzus van abban a tekintetben, hogy hát az ég kék, a fű zöld, az egészségügy rettenetes. Már az is csoda, hogy egyáltalán botrány lett ebből az esetből.

De csak most, 2020-ban került fel a pont a 2016-os i-re. Dr. Udvary János ebben az évben – tehát büntetésének hatálya alatt – a Semmelweis-nap alkalmából orvosigazgatói elismerésben részesült. Minderre úgy derült fény, hogy Kunetz Zsombor blogján közzétette a kórház videó-beszámolóját, amelyben épp Veszprém fideszes országgyűlési képviselője gratulál a korrupt orvosnak. 

Erős szimbólum ez, mert itt nem tényező az orvoshiány, amire a bíróság hivatkozni próbált Udvardy büntetésének enyhítésekor. Már az is sántított szerintem, de egy kitüntetésnél nincs mentség; az ugyanis nem egy állapot következménye, hanem egy döntés, egy választás eredménye. És a fideszes képviselő meghozta ezt a döntést: kézfogásával jelképesen elismerte az ügyeskedőt, a zavarosban halászót, a posztkádári Kharónt.

Aztán ahogy megjelent Kunetz cikke, óriási felháborodás lett a dologból, úgyhogy lépnie kellett a kórháznak és a fenntartónak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának is. Lippai Norbert, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója az ATV Híradójának azt írta: „az orvos esetében az orvosigazgatói dicséret hiányos adatok alapján került felterjesztésre, illetve elfogadásra. Ennek megfelelően a díj adományozóját, intézményünk orvosigazgatóját írásbeli figyelmeztetésben részesítettem és felhívtam figyelmét az adományozások előkészítésének fontosságára, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek. Orvosigazgató urat továbbiakban utasítottam, hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét.” Ezzel pedig egyetértett az Emmi is, etikai okokból elfogadhatatlannak tartják a dicséretet. 

Mindez nagyon szép, csak hát a kitüntetés lassan egy hónapja volt. Magyarán, ha nem születik meg a cikk, akkor valószínűleg senkinek nem jut eszébe, hogy bármi probléma is lenne Udvary doktor kitüntetésével. Aztán még valami: külön pikáns, hogy épp az ATV-nek írt a kórház főigazgatója hiányos adatokról. Ugyanis pont a televízió 2016-os bírósági tudósítása végződik azzal, hogy „az ítélethirdetésen a veszprémi kórház nagyjából tucatnyi orvosa is részt vett, demonstrálva szolidaritásukat a munkatársukkal”, vagyis jó eséllyel mindenki tudott az intézetben erről a nagy port kavart ügyről.   

Persze ki tudja: még az is lehet, hogy ezek a kollégák már rég otthagyták a veszprémi kórházat, volt rá négy évük. Bárhogy is történt; össztársadalmi konszenzusunkon nem változtat egyik forgatókönyv sem. 

Az ég kék, a fű zöld, az egészségügy pedig rettenetes.