Az embercsempész nem alakul át

Az embercsempész nem alakul át

Elfogott határsértők. (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van példa arra, hogy az elengedett embercsempész nem tudta föladni jól fizető hivatását. 

Ahogy arról már beszámoltunk, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) adatai szerint idén július elejéig 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon a magyar börtönökből a reintegrációs őrizet szabályai alapján. Tompos Márton, a Momentum elnöke ennek kapcsán arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy közülük hány személy büntetőjogi felelősségét állapították meg a reintegrációs őrizet ideje alatt elkövetett bűncselekmény miatt – a reintegrációs őrizetről szóló kormányrendelet alapján a külföldi elítélteknek kiszabadulásuk után, 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot.

Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész helyettese szintén a BVOP adatai alapján azt válaszolta Tompos Mártonnak, hogy a rendelet hatályba lépésétől 2024. június 30-ig 2290 embercsempészet miatt elítélt fogvatartott reintegrációs őrizetét rendelték el, közülük 16-an kerültek újra rács mögé, vagyis megszüntették a reintegrációs őrizetüket. 

A visszafogadott elítéltek közül 3 fő esetében embercsempészés, 2 fő
vonatkozásában pedig lopás bűncselekménye miatt került sor büntetőjogi felelősség megállapítására. Embercsempészés, testi sértés, valamint közúti baleset gondatlan okozása miatt pedig további 1 -1 fővel szemben van folyamatban büntetőeljárás.

Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy veszélyes embercsempészeket nem engedtek el, csak azokat, akik pénzért, sofőrként vettek részt az embercsempészetben. Akik súlyosabb cselekményt követtek el, olyanok, akik megpróbáltak elgázolni valakit, vagy fegyvert használtak, nincsenek az elengedettek között.