Az Orbán-kormány bárkiből magyart csinálhat

Az Orbán-kormány bárkiből magyart csinálhat

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átláthatatlan az, ami ma Magyarországon a honosításokkal kapcsolatban zajlik, ráadásul a kormány minden ilyen ügyben titkolózik, érdemi válaszokat nem ad a felmerülő kérdésekre – mondta a Népszavának Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője. Amire hivatkoznak, az a 2011-ben bevezetett egyszerűsített honosítás, ami a „magyarországi származás valószínűsítését” követeli meg, de azt már konkrétan nem nevezi meg, mit kell tartalmaznia a valószínűségnek, mivel kell ezt hivatalosan igazolni. Ma Magyarországon az összes honosítási eljárás lényegében titkos, így nem tudni, ki és miként dönt a honosításról, és semmilyen olyan akta nem készül, amelybe az ügyfél vagy a jogi képviselője betekinthet.

Mindössze egy „honosítási okirat” készül, amiben egyetlen mondat szerepel: az, hogy a hatóság elfogadta-e a kérelmező indokait és megkapta-e a magyar állampolgárságot. A honosításokról szóló döntésnek nincs indoklása, és az ellen nincs jogorvoslat, nem véletlen, hogy Gyulai Gábor szerint az önkényes hatósági gyakorlat és a korrupció melegágya lehet ez az ügyintézés. Nem véletlen, hogy már 2015-ben az azóta megszüntetett Népszabadság megírta, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat 48 ember ellen tett feljelentést, mert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalának három ügyintézője olyan külföldieknek állított ki magyar úti- és más személyes okmányokat, akik ilyenekre nem voltak jogosultak.

Mennyi a magyar Kárpátalján? | Magyar Hang

Tizenöt év alatt 21 ezerrel lettek kevesebben, így számuk 131 ezer lehet, de közölük is sokan ingáznak, külföldön dolgoznak. A Summa 2017 felmérés részletes elemzése.

2018-ban a belügy már nem halogathatta tovább az Index oknyomozó cikksorozata nyomán, hogy elárulja: már 256 ügyben, 1032 érintettel szemben van folyamatban büntetőeljárás állampolgárság megszerzésével összefüggésben elkövetett közokirat-hamisítás, hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés és hivatali vesztegetés elfogadása gyanújával.

Az alaptörvény szerint kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar volt, vagy magyarországi származását valószínűsíti, és magyar nyelvtudását igazolja. Jelenleg arról semmit sem tudni, hogy a kormányhivatalokban jelentkező kérelmezők mi alapján tudják igazolni magyar származásukat. Gyulai Gábor úgy véli, utóbbit elvileg a felmenők egykori keresztlevelével, születési vagy házassági kivonattal, iskolai bizonyítvánnyal vagy épp a magyaros hangzású névvel is igazolhatják a kérelmezők, ugyanakkor a magyar jog azt nem határozza meg, hogy ki számít felmenőnek, és annak sincs nyoma, hogy a kormányhivatalokban valóban ellenőrzik-e a magyar származást igazoló dokumentumokat. Elvileg a honosítási eljárást magyarul kell intézni, azaz a kérelmezőnek magyar nyelven kell írnia a kérelmét és neki kell felelnie az eljáró hivatalnok kérdéseire.

Polt Péter elismerte, voltak visszaélések az ukrán betelepülőknél | Magyar Hang

Eddig 370 ügyben indult nyomozás, amiből 156 esetben már vádemelésig, míg 106 esetben már jogerős ítéletig jutottak el a magyar hatóságok.

Nagyon úgy tűnik, ha valaki azon kapja a kormányt, hogy a hangzatos migránsellenes politikája ellenére egyre több menekültet fogad be, máris készen van Orbán Viktor kabinetjének válasza: ők illedelmesen megálltak a határnál, bekopogtattak, vagy valamennyien magyar állampolgárok, hiszen magyar felmenőkkel rendelkeznek. Mint például a lapunk által már fél éve megírt háromszáz venezuelai menekült esetében. Ráadásul a BBC úgy értesült, hogy újabb 750-en érkeznek rövidesen hazánkba.

Pánikszerűen vitték el a menekülteket a Balaton partjáról | Magyar Hang

Magyar származású menekültek és rokonaik érkeznek hazánkba a káoszba süllyedt Venezuelából. Őszödön migránspánik tört ki miattuk.

Információink szerint ugyanakkor a venezuelai menekültek között vannak szép számmal olyanok, akik nem beszéltek magyarul, de olyanok is, akiknek csak annyi közük van hazánkhoz, hogy eljártak a helyi magyarok közé. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Venezuela 1999 előtt nem fogadta el a kettős állampolgárságot, tehát az ott születettek semmilyen más állampolgársággal nem rendelkezhettek.

Érdekes a szintén elsőként általunk megírt Andrew Brunson tiszteletes ügye, aki arra hivatkozva kapta meg a magyar állampolgárságot hirtelenjében, hogy feleségének dédapja magyar volt. Az amerikai tiszteletes nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően letartóztatták. Az MTI szerint Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget.

Választási csalás miatt az ország legszegényebb régiója kimarad a falusi csokból | Magyar Hang

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ukrán állampolgárok fiktív bejelentkezései miatt papíron nőtt a lakosságszám, így ott esély sincs arra, hogy állami támogatáshoz jussanak a családok.

A Magyar Hang nemrég megírta, hogy a kelet megyékben, elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Beregben a határ menti településeken előfordult, hogy egy-egy lakcímre több tucatnyi ukrán-magyar kettős állampolgár jelentkezett be. Sőt: nem volt ritka a házankénti százas létszám sem. Két oka van az ukrajnai állampolgárok fiktív bejelentkezésének. Az egyik a nyugdíj, a másik pedig a magyarországi szavazáson való részvétel.