Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint sincs elég orvos a közellátásban

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint sincs elég orvos a közellátásban

Műtétet végeznek az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) egyik új műtőhelyiségében 2023. február 28-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelenlegi közellátás fenntartásához elegendő lenne a KSH által nyilvántartott és a rendszerben dolgozó mintegy 39 ezer orvos, ha valamennyien teljes munkaidejükben, 8 órában az állami intézményekben gyógyítanának. Ám ezek a doktorok nem valamennyien teljes munkaidőben vesznek részt az ellátásban – erről beszélt a Népszava cikke szerint Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese egy minapi konferencián. – Kimondhatjuk, hogy a jelenlegi struktúrához nincs megfelelő humán erőforrás és ott van még a magánellátás, amelynek nagy része szintén az említett 39 ezres orvos munkaerejére épít – fogalmazott.

A Magyar Hang már beszámolt róla, hogy a jövő évi költségvetés-tervezet szerint 3220 milliárd forint jut jövőre egészségügyi kiadásokra, ami 424 milliárdos, vagyis 15 százalékos bővülés az idei évi ráfordításhoz képest. A kormány tehát első ránézésre szakítani igyekszik korábbi gyakorlatával és ezúttal a tervezett 6 százalékos inflációnál nagyobb növeléssel számol. A pluszforrás ugyanakkor – ha csak a gazdasági adatokból indulunk ki – valószínűleg a széles és mélyen tátongó lyukak betömésére sem jelent fedezetet, hiszen míg a 2022-es büdzsé eredetileg 3 százalékos inflációval számolt, a tényadat végül 14,5 százalék lett. Hasonló helyzet körvonalazódik az idei évre is, hiszen nem valószínű hogy a költségvetés készítésekor 5,2 százalékosra prognosztizált pénzromlási ütem teljesül.