Deutsch Tamás: Strache vállalhatatlan dolgokat mondott

Deutsch Tamás: Strache vállalhatatlan dolgokat mondott

Deutsch Tamás az Európa jövője című nemzetközi konferencián a budapesti Várkert Bazárban 2018. május 24-én (Fotó: Elekes Andor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első, önfeledt vagy lemondó nyilatkozatok után az éjjel is érkeztek a reakciók a vasárnapi választási eredményre. Bár a hétvégén ismét az volt a hír, hogy a Fidesz nem mindenkit enged be az eredményvárójára, végül akadt olyan kormánypárti, aki hajlandó volt a pártfüggetlen sajtónak nyilatkozni.

Deutsch Tamás előbb a 24.hu-nak, majd az Indexnek szólalt meg, újabb sziporkákkal ellátva az internetezőket. A 24-nek először még csak arról beszélt, hogy a Fidesz és a KDNP az Európai Néppárt tagja, „az Európai Néppárt választási eredményéhez fog hozzájárulni a mi eredményünk.” Ezek után nem sokkal viszont már azt fejtegette, hogy aki Magyarországon gyenge-közepes méretű üzleti szereplővé válik, azt egyes médiumok rögtön Fidesz-közeli vállalkozónak nevezik. „Innentől bárki bárkivel köt üzletet, négy használt Lada Samarát elad A vállalkozó B-nek”, akkor mindketten rögtön azzá válnak egyesek szerint. Majd megosztotta azt is, hogy ő sem szereti a gazdag embereket, Európában pedig ez általános tendencia, szemben az Egyesült Államokkal, ahol „valaki lehet nagyon gazdag ember úgy, hogy ne döntő részben közutálat tárgya legyen.”

Deutsch az Indexnek kommentálta a Strache-ügyet is. A lap arra volt kíváncsi, hogyan érintette a Fidesz kampányát a botrány azok után, hogy nemrég még Orbán Viktorral mutatkozott az osztrák alkancellár. A fideszes EP-képviselő szerint viszont ebből még nem lehet következtetést levonni, hiszen az alkancellár számos vezető politikussal találkozott az elmúlt két évben. Ennek ellenére leszögezte, hogy Strache „vállalhatatlan mondatot mondott”, és okkal váltott ki botrányt.

Van-e bármi valóságalapja annak, amit Strache a magyar miniszterelnökről mondott? A szélsőjobbos alkancellár ugyanis azt állította, hogy Heinrich Pecina „nagy játékos”, és a magyar kormányoldalnak is ő vásárolta sorra fel a különböző médiumokat. Deutsch ezt a kérdést annyival tolta el, hogy „vállalhatatlan dolgokat mondó emberek vállalhatatlan szövegeit komolyan venni teljes aránytévesztés lenne.” Felidézte Kovács Ákos énekes sztoriját, akihez dedikáláson lépett oda valaki azzal, mennyire örül neki, hogy ugyanazt gondolják egy fontos dologról. „Végül előrukkolt a farbával: Ákos, mennyire örülök, hogy te is hiszel a földönkívüliekben” – mondta. Strache ügyét úgy kommentálta még: teljesen természetes, hogy akár csak, ha ennek a felét mondja egy politikus, abba belebukik. Azokat a „gyermekded okoskodásokat” „röhögve” figyeli, hogy kommunikációs útmutatást adnának a párttagoknak ilyen esetekben.

Az Azonnalinak már Hadházy Ákos és Szél Bernadett adtak rövid interjút a Momentum eredményváróján. Szél szerint a választási eredményeknek nem lehet örülni, viszont a párt részéről van egy áttörés, „ehhez az eredményhez mindenképpen gratulálni kell, mert láttam, hogy keményen dolgoznak és jó célért harcolnak.” Elégtételt viszont nem érez az LMP bezuhanása miatt, és semmi rosszat nem kíván volt pártjának. „Nem bosszúból politizálok, (…) hanem pozitív érzésekkel. Ezért is kampányoltam most a Momentumnak” – tette hozzá. Azon viszont egyelőre nem kíván változtatni, hogy független képviselőként dolgozik.

Hadházy Ákos szerint a választási eredmény nagy vereség, de nem az ellenzéké, hanem az igazságé és demokráciáé. Viszont a Momentum 9,92 százalékát egy tiszta párt tisztességes eredményének érzi. Arra a kérdésre, hogy üzennek-e valamit az LMP etikai bizottságának, Szél azt válaszolta: „ne legyünk perverzek.”

„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét" | Magyar Hang

Orbán Viktor számára az lesz innentől kezdve a fő kérdés, lesz e lehetőségük visszatérni a Néppártba, vagy utóbbi hajlandó lesz-e visszavenni őket – véli a Policy Agenda elemzője.

Az LMP alig több mint két százalékos eredményére Ungár Péter reagált. „Ez egy megérdemelt vereség volt, mindent elkövettünk, hogy ezt a választói pofont megkapjuk” – mondta az Indexnek. Szerinte „az elmúlt év csodálatos teljesítménye idáig vezetett.” Ez alatt azt értette, hogy miután a két vezető, Szél és Hadházy arcára kérték a támogatást, olyan környezetet teremtettek, hogy inkább távoztak mindketten. „Önmagát mindenki ki-be zárta, átzárta, szétzárta, én jelenleg is el vagyok tiltva két évre minden párttisztség viselésétől. Azért, mert a csepeli koordinációt létrehoztuk a szocialistákkal, ami akkor két egyéni mandátumot eredményezett az ellenzéknek” – mondta. Szerinte ezek azok a folyamatok, amik teljesen értelmezhetetlenek.  Az LMP elnöksége egyébként a választási eredmények következtében lemondott.

Ha szeretné visszapörgetni a tegnapi nap eseményeit, illetve, hogy mi várható, és mik lesznek a mai nap történései, akkor kövesse a percről percre tudósításunkat.