Donáth Anna a kormány megkerülésével juttatná el az uniós pénzeket az emberekhez

Donáth Anna a kormány megkerülésével juttatná el az uniós pénzeket az emberekhez

Donáth Anna (Donáth Anna / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, melyben arra kéri, hogy közvetlenül juttassák el az uniós támogatásokat a magyar emberekhez. A képviselő erről egy Facebook-posztban adott hírt.

Ebben azt írja, azzal nincs semmi gond, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó egy olyan kormánynak pénzt adni, amely a forrásokat szívesebben költi a miniszterelnök rokonainak jólétére, mint Magyarország felvirágoztatására. „Azt viszont már lehet, sőt muszáj kritizálni, hogy az egyik legsúlyosabb, magyarországi szociális katasztrófa idején sem tesznek meg mindent azért, hogy a magyar társadalom a kormány megkerülésével juthasson hozzá az uniós pénzekhez. Néhány hét múlva családok tízezrei szembesülhetnek azzal a dilemmával, hogy vagy ételre, vagy fűtésre költenek, ilyen helyzetben pedig felelőtlen lépés elvenni az országtól több ezer millárd forintot.”

Donáth Anna szerint a megoldás az lenne, ha a pénzekre végre közvetlenül is pályázhassanak az önkormányzatok, a helyi vállalkozók és a civil szervezetek. „És amíg a kormány megkerülésével folyamatosan érkeznek az országba az EU-s pénzek, a magyar kormány folytathatja a tárgyalásait a Bizottsággal, ha valaha még szeretne osztani uniós forrásokat.

Ha ez bekövetkezik, az Európai Bizottságnak további demokratikus feltételeket kell támasztani a kormány felé: adják vissza a tanárok és a repülésirányítók sztrájkjogát, amitől gyakorlatilag megfosztották őket; számolják fel a különleges gazdasági övezet intézményét, és adják vissza a rendelkezési jogot Gödnek a saját ipari parkja felett; álljon el az állam attól a szándékától, hogy az önkormányzatoktól ellopja a vízközművagyont; végül, de nem utolsó sorban pedig töröljék el a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás intézményét. Mert ezzel a törvénnyel gyakorlatilag elvették a jogot az önkormányzatoktól, hogy rendelkezzenek afelett, hogy mi és hogyan épül a saját területükön” – fejti ki posztjában a képviselő.