Drágulhatnak az üzemanyagok a közel-keleti harcok miatt

Drágulhatnak az üzemanyagok a közel-keleti harcok miatt

Autós tankol egy benzinkúton (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egyelőre nem látszik a magyarországi üzemanyagárakon a kiéleződött közel-keleti háborús helyzet hatása. Emelkedett ugyan éppen csütörtökön két forinttal a dízel ára, de ez még nem a fegyveres konfliktus következménye. A jövő hétre viszont érvényesülhet az Izrael körüli eszkaláció a kiskereskedelmi árakban is. Ez azt jelenti, hogy várhatóan drágább lesz majd a tankolás – mondta a Magyar Hang érdeklődésére Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

A világpiaci árak alakulásában a hét eleji eszkaláció – Izrael szárazföldi haderővel vonult be Libanon déli részére, illetve Irán rakétákkal sorozta meg Izraelt, ahogy a Hezbollah is – ugyanakkor hamar érzékelhetővé vált. A brent típusú olaj hordónkénti árát hétfőn még 70 dolláron, csütörtökön viszont már 75 dolláron jegyezték. Ez a hazai árképzésnek az alapját jelenti. Emellett a forint is gyengült a dollárral szemben. Jelenleg 363 forint egy dollár (ez azt jelenti, hogy egy dollár ma nyolc forinttal kerül többe, mint múlt vasárnap).

– Az állandósult közel-keleti harcok nem tudtak olyan kiugrásokat produkálni az olaj világpiaci áraiban, mint a 2022-ben kezdődött orosz–ukrán háború, amikor egyetlen nap alatt 100 dollárra ugrott az olaj hordónkénti jegyzési ára. Ha a Közel-Keleten nem eszkalálódik tovább a helyzet, akkor a jelenleginél sokkal magasabb ár nem várható. „Azt gondolom, hogy a 85 dolláros szint lehet a maximum, az is csak legfeljebb időszakosan. A várható magyarországi kiskereskedelmi áremelkedést nagyrészt az olaj árának változása fogja okozni, és kevésbé a forint árfolyamának romlása, noha annak is lesz hatása. Továbbra is azt látom, hogy 600 forint körüli üzemanyag-árszintre (plusz-mínusz 20 forint) lehet Magyarországon berendezkedni a következő hónapokban. Ez egyébként az év egészére igaz volt” – jegyezte meg.

Kérdésünkre – miszerint a piac már korábban beárazta-e az Izrael körüli feszültséget –, azt mondta: a közel-keleti konfliktushelyzetekhez hozzászokott a piac. Emiatt kiugrások vannak, de azok nem válnak tartóssá. A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) reagál a keresleti adatokra, és már hosszabb ideje folyamatosan csökkenti a kitermelést, hogy a jelenlegi árszint stabil maradjon. A kínai gazdaság ugyan dübörög, de már nem abban az irányban, hogy az benzin- vagy gázolajkeresletet növelne, az ország járműparkjának fele már elektromos meghajtású autó. Emiatt stagnál, vagy csökken Kína nyersolaj-kereslete, ez pedig érzékelhető a világpiacon.