Néhány százan távozhatnak az egészségügyből a kötelező oltás miatt

Néhány százan távozhatnak az egészségügyből a kötelező oltás miatt

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaga, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve a harmadik, emlékeztető adag oltásához az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Néhány százan lehetnek azok, akik távozhatnak a védőoltás megtagadása miatt az egészségügyi rendszerből – mondta a Népszavának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Hozzátette: sokan az utolsó pillanatig kivártak, és vannak akik csak a munkahelyük megtartása okán mentek el az oltásra. Szerinte nagyon sok múlott azon is, hogy a kórházi menedzsment mennyire próbálta meggyőzni az oltást elutasító munkatársaikat. Példaként az egri kórházat említette, ahol a főigazgató személyesen beszélgetett mindenkivel azért, hogy oltassák be magukat. Ahol erre nem fektettek ekkora hangsúlyt, ott valószínűleg nagyobb arányban lesznek távozások. A szakszervezet folyamatosan próbálta tájékoztatni az érintetteket arról, hogy mi vár rájuk, ha valóban nem oltatják be magukat.

Ismert, szeptember 15-én járt le a kormány által az egészségügyi dolgozóknak adott, egyszer már meghosszabbított határidő. A rendelet szerint elbocsátják azt, aki nem kér oltást vagy nem mutat be 15 napon belül olyan orvosi szakvéleményt, ami igazolja, hogy nem veheti fel a vakcinát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányinfón az erre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy az orvosok és a szakdolgozók körében is nagyon kevesen vannak az oltatlanok. Hozzátette: látta az ezzel kapcsolatos adatokat, de nem emlékszik rájuk „tizedszámra”, ezért nem is szeretne erről beszélni.

A Népszava több nagyobb kórházat is megkeresett. Ezek többségében 10-20 olyan alkalmazott volt, akinek szerdáig nem volt oltása. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint tízezer dolgozójuknak alig egy százaléka olyan, aki megalapozott egészségügyi indok nélkül utasította el az oltást. Túlnyomó többségük nem is a betegágy mellett, hanem az adminisztratív háttértámogató egységeknél végez munkát, így a kiesésük az ellátás biztonságát és folyamatosságát semmilyen módon nem veszélyezteti.

– Nincs halasztó hatálya annak, hogy egy egészségügyi dolgozó megtámadta a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróságon – közölte a Népszavával Szántó Georgina, a testület kommunikációs vezetője.