Eldőlt, ki lesz Magyarország új apostoli nunciusa

Eldőlt, ki lesz Magyarország új apostoli nunciusa

Hívek hallgatják Ferenc pápa húsvétvasárnapi miséjét a római Szent Péter téren 2022. április 17-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szentatya, Ferenc pápa 2022. május 3-án Excellenciás és Főtisztelendő Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket Magyarország apostoli nunciusává nevezte ki – olvasható a Katolikus.hu-n.

Őexcellenciája Mons. Michael Wallace Banach Memphis címzetes érseke 1962. november 19-én született Worcesterben (Massachusetts, USA). 1988. július 2-án szentelték pappá Worcester Egyházmegye szolgálatára. 1994-ben szerzett kánonjogi doktorátust és miután végzett a Vatikáni Diplomáciai Akadémián, a Szentszék diplomáciai szolgálatába lépett. 1994-től 2007-ig Bolívia, majd Nigéria pápai képviseletein dolgozott, valamint a Szentszék Államtitkárságán az Államközi Kapcsolatok Szekciójában.

2007 és 2013 között a Szentszék állandó megfigyelője volt az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Bécsi Hivatalában és az ENSZ Iparfejlesztési Szervezeténél (UNIDO). Egyidejűleg a Szentszék képviselője a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél (IAEA), az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnél (OSCE) és az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetnél (CTBTO).

2013. február 22-én Memphis címzetes érsekévé nevezték ki és Pápua Új-Guinea apostoli nunciusává, majd 2013. május 18-án a Salamon-szigetek apostoli nunciusává is.

2016. március 19-én Szenegál apostoli nunciusává nevezték ki és apostoli küldöttnek Mauritániába. 2016. július 9-én a Zöld-foki Köztársaság apostoli nunciusává is kinevezték. 2016. augusztus 22-én nevezték ki apostoli nunciussá Bissau-Guineába. 2017. május 13-án apostoli nunciussá nevezték ki Mauritániába.

Anyanyelve (angol) mellett beszél olaszul, franciául, lengyelül és spanyolul.