Elhunyt Macskássy Izolda képzőművész

Elhunyt Macskássy Izolda képzőművész

Macskássy Izolda (Fotó: szeged.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szegedi önkormányzat adott hírt arról, hogy elhunyt Macskássy Izolda festő- és grafikusművész. 76 éves volt.

Macskássy Izolda híres korondi fazekas család tagjaként 1945. január 10-én született Marosvásárhelyen. Édesanyja, Kovács Izabella élvonalbeli sportoló – vívásban, lovaglásban, teniszben, úszásban és a téli sportszakágakban is kiváló – volt. Édesapja, Macskássy Miklós magyar királyi tisztként szolgált. Képzőművészeti tanulmányait Erdélyben, majd romániai ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban végezte.

1961 óta élt Magyarországon, itt diplomázott 1968-ban, majd 1971-ben megkapta a magyar állampolgárságot. 1972-ben ment férjhez, házasságából 1974-ben született Áron fia, majd 1979-ben Viola lánya.

Selyemre festett alkotásai és selyemkollázsképei mind Magyarországon, mind külföldön népszerűek voltak. Gyakori hazai kiállításai mellett a világ majd minden kontinensére meghívták alkotásaival. Voltak kiállításai többek között Ausztriában, Németországban, Angliában, Lengyelországban, Bulgáriában, Kanadában és az Egyesült Államokban.

Macskássy Izolda második otthonának tartotta Szegedet, ahol művészi munkája mellett számos jótékonysági kezdeményezésben vett részt, óvodákat, egészségügyi intézményeket és civil szervezeteket támogatott, segítette a nélkülöző kollégáit. „Ha megkeresnek, s látom, hogy valós a gond, akkor rögtön adok. Volt már olyan, hogy a telefon- és villanyszámlámat nem fizettem ki, ugyanakkor segítettem a bajba jutottaknak” – nyilatkozta egy interjújában. Szeged 2003-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el Macskássy Izolda munkáját.

A város saját halottjának tekinti Macskássy Izoldát. Temetése 2021. július 19-én 15 órakor lesz a szegedi Belvárosi temetőben.

Címkék: gyászhír