Závecz Research: Közös indulás nélkül több billegő kerületet is bukhat az ellenzék

Závecz Research: Közös indulás nélkül több billegő kerületet is bukhat az ellenzék

Előválasztás Ferencvárosban (Fotó: Magyar Hang/ Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több billegőnek tartott fővárosi kerületben is felmérést készített a ZRI Závecz Research, és az az eredmény született, hogy ezeken a helyeken összefogás nélkül szinte esélytelen az ellenzék a júniusi önkormányzati választáson – tudta meg az rtl.hu. A portál szerint a közvélemény-kutató cég Budafokon, az V. kerületben (Belváros-Lipótváros) és Zuglóban is felmérte, hogyan állnak az ismertté vált polgármester-jelöltek. Az eredmények azt mutatják, hogy a szorosnak számító körzetekben (Budafokon és az V. kerületben) stabilan vezet a jelenlegi fideszes polgármester, azonban az ellenzéki jelöltek összesített támogatottsága valamivel magasabb. 

A cég kutatása szerint Belváros-Lipótvárosban például Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester jelenleg 37 százalékon áll, de Kovács Alex Gábort 27 százalék, Juhász Pétert 11 százalék, míg Kerpel-Fronius Gábort 9 százalék támogatja, vagyis az ellenzék akár nyerhetne is, ha meg tudna állapodni egy közös jelöltben. „Az ellenzéki jelöltek együttműködése megadná az esélyt arra, hogy a billegő kerületekben is nyerjen a kormánykritikus oldal Budapesten” – mondta az rtl.hu-nak Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research vezetője. „Fontos hangsúlyozni, hogy a rengeteg konfliktus miatt nem adható össze automatikusan az ellenzéki politikusok tábora. A közös indulás tehát nem jelentene garanciát a győzelemre, az viszont egyértelmű, hogy ezekben a körzetekben biztosan veszít a kormánykritikus oldal, ha egyszerre több ellenzéki jelölt is indul” – fogalmazott Závecz Tibor. Szerinte a pártoknak figyelembe kellene venniük azt a pszichológiai tényezőt is, amely szerint a választók szívesebben szavaznak olyan politikai erőre, ahol nincs széthúzás.

A közös induláshoz vagy megállapodás , vagy előválasztás kellene. A Telex korábbi cikke szerint cikke szerint azonban a 2021-es előválasztást lebonyolító aHang nevű szervezet (amelynek semmi köze a Magyar Hnaghoz – a szerk.) már jelezte, hogy szerintük már kevés idő volna az előválasztás megszervezésére, ráadásul több (adatvédelmi) hatósági vizsgálat is érte őket a legutóbbi lebonyolítás miatt. A szervező szerepre azóta felkérték a Magyar György ügyvéd vezette Civil Választási Bizottságot, amely korábban a IX. kerületben és a főpolgármester-választás előtt is rendezett előválasztást. „Több politikustól és jelölőszervezettől is érkezett hozzánk megkeresés a helyi előválasztás megtartására” – mondta az rtl.hu-nak Magyar György, aki szerint a bizottság tagszervezetei megfelelő tapasztalattal és képességekkel rendelkeznek a lebonyolításhoz. Hozzátette: az előválasztás szabályai a 2019-es feltételekhez hasonlítanának a leginkább, azaz a sátrakon kívül lenne lehetőség online voksolásra is, de ehhez valószínűleg előzetes regisztrációra is szükség lenne. A voksolás időpontjára április 13-át javasolják, azaz a közös jelöltek személyéről egy héttel a hivatalos kampány kezdete előtt döntenének.

A portál felidézte, hogy az ellenzéki pártok korábbi hivatalos nyilatkozataik alapján bizonyos helyeken többé-kevésbé nyitottak az előválasztásra, de elképzelhető, hogy a gyakorlat mást mutat majd. A végleges döntés még nem született meg, azaz az is előfordulhat, hogy végül sehol sem tartanak előválasztást.