Élőláncot vonnak a tanárok hétfő reggel a Herman Ottó Gimnázium köré

Élőláncot vonnak a tanárok hétfő reggel a Herman Ottó Gimnázium köré

A miskolci Herman Ottó Gimnázium épülete (Fotó: Szalax/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn reggel fél 8 és 8 óra között fekete ruhába öltözve, élőlánccal veszik körül a miskolci Herman Ottó Gimnáziumot annak tanárai tiltakozásul az igazgatóhelyettes felmentése miatt. Az erről is szóló nyilatkozatot most a hivatalos közösségi oldalára is kitette az iskola – írja a hvg.hu.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Dezsőfi György azután vesztette el az állását, hogy szeptember 5-én a gimnázium 36 pedagógusával közösen tiltakozott polgári engedetlenség keretében a közoktatási rendszer problémái ellen. A most a gimnázium oldalán közzétett, a szülőknek és tanároknak címzett levélben az olvasható, hogy az iskola közösségét mélyen megrendítette és felháborította az eset.

A tanárok azt írták: „bár a testület létszáma kevés ahhoz, hogy a kb. 800 m kerületű tömböt körülfogja, reménykedünk benne, hogy mégis elegen leszünk véleményünk kinyilvánítására, láthatóvá tételére”. A noÁr Mogzalom tagjai is részt vesznek az akcióban, amelynek célja, hogy kifejezzék „az eljárás, a példastatuálás elfogadhatatlanságát” és kiálljanak Dezsőfi mellett.

Az Eduline korábban azt írta, hogy sok korábban tiltakozó pedagógus kapott levelet az adott tankerülettől, amelyben „rendkívüli felmentéssel” fenyegették meg őket arra az esetre, ha ismét megtagadnák a munkát.

A Facebookon megjelent közös közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete még szombaton arról írt: „Mivel látható, hogy a kormány erőre erőszakkal válaszol, viszont továbbra is csak az erőből ért, azt javasoljuk, hogy kollégáink szervezzenek a munkahelyeken hétfőtől olyan sztrájkokat, amelyek kihasználják a törvény kiskapuit!”