Érd is jogtalannak tartja Lázárék „ultimátumszerű” díjemelését

Érd is jogtalannak tartja Lázárék „ultimátumszerű” díjemelését

Csőzik László (Fotó: Végh László/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A közleményben szereplő adatok valósak, ám a szerződés alá nem írásához vezető utat mi másképp látjuk – olvasható abban a levélben, amelyben a Magyar Hang megkeresésére reagált az érdi önkormányzat a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium közlésére, amely szerint Budaörsön és Érden is megszűnne a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek, illetve bérletek elfogadása a Volánbusz helyközi járatain. A Csőzik László vezette város válasza szerint az önkormányzat most is fizet a helyi buszközlekedésért a Volánnak. Ugyanis tavaly a két helyi járat üzemeltetésére szerződtek a Volánbusz Zrt.-vel 50,5 millió forintot értékben. A várost érintő többi (17) helyközi járat működését az önkormányzat tavaly 14,9 millió forinttal támogatta, hogy ezeken járatokon is legyenek érvényesek a helyi jegyek és bérletek, amelyek még mindig sokkal olcsóbbak, mint a helyközi jegyek és bérletek.

A minisztérium viszont „ultimátumszerűen”, több mint 3,5-szeresésre, 52,5 millió forintra emelte az összeget úgy, hogy kérésre sem bizonyította konkrét számításokkal az emelés jogosságát. „A rendelkezésünkre álló információkból pedig – jegyértékesítési adatok és menetjegyek statisztikája, kilométer-teljesítmény kismértékű változása, illetve a Volánbusz Zrt. első negyedévi beszámolója – nem következik a 3,5-szeres hozzájárulási díj megfizetésének szükségessége. Ezek után nem került sor az idei szerződés aláírására” – olvasható a közleményben.

A dokumentum szerint a sikertelen egyeztetést követően a minisztérium ismét csak ultimátumszerűen követelte az önkormányzattól az emelt összeg időarányos, 30,6 millió forintos részének megfizetését. Ennek a jogosságát és az összeg nagyságát is vitatja az önkormányzat, viszont az eddig fizetett 14,9 millió forintos összeget hajlandó kifizetni, hogy támogassa a helyközi járatokon való helyi utazást.

Nem egyedül Érd nehezményezi az Építési és Közlekedési Minisztérium által kezdeményezett azonnali díjemelést. Amint arról már korábban hírt adtunk, a hasonló cipőben járó Budaörs kifizeti ugyan a számukra megállapított, jelentősen megemelt támogatási összeget, de azt ugyanúgy jogtalannak tartja, mint Érd, és az ügyben bírósághoz fordul. Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás arról is beszélt a Magyar Hangnak, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok drágábban kapják ugyanazt a szolgáltatást, mint a kormánypárti vezetésűek.