Erdő Péter: Nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény

Erdő Péter: Nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál pünkösdhétfőn a máriaremetei kegytemplom parkjában az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye családi és ifjúsági napján, a karizmák ünnepén 2022. június 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keresztény közösségek, ha elég erősek, képesek hatni az egész társadalomra – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a máriaremetei kegytemplom parkjában pünkösdhétfőn. A bíboros szavai szerint a kereszténység megélése elsősorban a hívő keresztény emberek és közösségek feladata, és ha elég erősek, a meggyőződésük hat az egész társadalom működésére. – Ez a felelősségünk is, hiszen nem várhatjuk, hogy majd a politika lesz helyettünk keresztény, vagy úgy lesz körülöttünk keresztény a világ, hogy mi nem teszünk ezért semmit – mondta.

A társadalmi hatás tehát fontos, de mindig belülről kell fakadnia – hangsúlyozta, hozzátéve, ha a keresztények képesek olyan közösséget alkotni egymással, amelyre felfigyel a világ, az tanúságtétel a hitükről.

Erdő Péter a családi napon a főegyházmegye papságával közösen bemutatott szentmisén szólt arról is: a máriaremetei kegyhelyen 1994-ben tarották meg először a karizmák ünnepét. A rendszerváltozás, az egyházmegye határainak 1993-as módosítása után számot kellett vetni a helyzetünkkel. Akkor „rádöbbentünk, hogy milyen gazdag valóság főegyházmegyénk hívő közösségének élete”. Azóta évről évre minden pünkösdhétfőn megjelennek és bemutatkoznak Máriaremetén az egyházmegyében működő közösségek, mozgalmak, katolikus intézmények és hivatások, a papság és a szerzetesség.

– Mindannyian a boldogságot keressük és ezt akarjuk sugározni magunk körül a világban – mondta Erdő Péter.

A bíboros a mise előtti beszélgetésen a 2023 októberében záruló, egyházmegyei szinten és földrészenként is megtartott, az egyházról szóló szinódusról szólva rámutatott: a szinodális folyamat azt is jelenti, hogy az egyház olyan közösség, nép, amely együtt járja a történelem útját. Erdő Pétert kérdezték a 2021 szeptemberben Budapesten tartott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) hosszú távú hatásairól is. A bíboros értékelése szerint a kongresszus megerősítette a „katolikus hitünkbe és közösségünkbe vetett bizalmat”. – Fontos nemcsak tudni, hanem meg is élni azt, hogy sokan vagyunk –mondta, hozzátéve, ez a tapasztalat megerősíti a katolikus intézmények, iskolák identitását is. Megjegyezte, a kongresszus és az ott elhangzó sokféle stílusú zene elindította a magyar egyház zenei megújulását. Erdő Péter kitért arra is, hogy ősszel hálaadó nemzeti zarándoklatot tartanak Fatimába, hiszen a NEK-et előzetesen felajánlották a fatimai Szűzanyának, és most illik visszamenni megköszönni.

Elmondta azt is, jövő tavaszra ismét meghívták Ferenc pápát Magyarországra a püspöki karral. – Meglátjuk, mi lesz a válasza, de mi készülünk és várjuk – fogalmazott Erdő Péter.

(MTI)

 

Címkék: Erdő Péter