Erdogan barátsága fontosabb a „kereszténydemokrata” kormánynak, mint az Hagia Szophia iszlamizálása

Erdogan barátsága fontosabb a „kereszténydemokrata” kormánynak, mint az Hagia Szophia iszlamizálása

Az isztambuli Hagia Szophia (Fotó: Dennis Jarvis/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hét pénteken adott ki elnöki rendeletet Recep Tayyip Erdogan török államfő az 537-től közel ezer évig keresztény templomként működő Hagia Szophia mohamedán mecsetté alakításáról. A templom a világi török állam idején, 1935-től mostanáig múzeumként üzemelt, ezt írta most felül Erdogan elnök a pénteki rendeletével, amellyel a világörökséghez tartozó isztambuli épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz került.

A keresztény képeket, festményeket, mozaikokat le fogják takarni, mivel azok sérthetik a mohamedán hívők érzékenységét. Az első muzulmán imát július 24-én tartják az Hagia Szophiában. A világörökségi státusz megtartásához bármilyen átalakítást be kellett volna jelentenie a török kormánynak az UNESCO számára. Ezt Ankara elmulasztotta.

Az InfoRádió megszólaltatta a témában Tarik Demirkan török újságírót, aki a rádiónak azt mondta, török belpolitikai okai lehetnek Erdogan lépése mögött. „Az Hagia Szophia mecsetté nyilvánítása elleni keresztény világ tiltakozása jól jön a török elnöknek, a konfliktusgerjesztés, hogy Törökország a nyugati, illetve keresztény világgal szembekerül, olyan tényezőként hathat, hogy egyfelől felrázhatja a saját táborát, miközben az ellenzéki oldalról is sok támogatóra lelhet, vagyis egyértelműen jól jön számára a nyugati világból érkező kritika” – mondta az InfoRádiónak a szakértő.

A Magyar Hang kérdésére a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, a kormány nem tárgyalt az isztambuli Hagia Szophia ügyéről, személyes véleménye, hogy sajnálja a török kormány döntését, amely szerint mecset lesz az épületből. Törökország szuverenitásáról szóló döntésről van szó, így az Európai Uniónak is legfeljebb véleménye lehet a mecsetté váló épületről, de beleszólása nem. Ezzel a kancelláriaminiszter a török elnök véleményét visszahangozta, aki azt mondta, „az épület funkciójának ügye az ország szuverén jogaival kapcsolatos”.

Ferenc pápa ugyanakkor vasárnap arról beszélt, „mély fájdalommal gondol” az Hagia Szophiára. Korábban Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, az orosz ortodox egyházat vezető Kirill pátriárka, valamint a romániai, ciprusi, georgiai ortodox egyház vezetője is mind elítélte a török döntést.

A kormánynak a kérdésben tanúsított hozzáállására erősített rá a kormánypárti Vasárnap.hu csütörtökön publikált, Ungváry Zsolt által írt cikke. Ebben Bencsik András újságja, a Demokrata hetilap állandó szerzője az Hagia Szophia kapcsán úgy igyekszik csökkenteni az Orbán Viktor kormánya és Erdogan közötti baráti viszony, valamint az Hagia Szophia iszlamizálása között fennálló ellentétet, hogy azt írta: „Nekünk nem Erdogannal vagy a párizsi muszlimokkal van vitánk, hanem azokkal a nihilista, ateista szálláscsinálókkal, akik elveszik keresztény identitásunkat, megmérgezik a jövő generációinak gondolkodását, meggyengítik az immunrendszerüket; akik lehetővé teszik az idegen térfoglalást”.

A Vasárnap.hu nem is leplezi kormánybarát hozzáállását. Korábban a Népszava írta meg, hogy a múlt nyáron elindult honlap a tavalyi évre közel 30 millió forintos támogatást kapott az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes
államtitkárság (Ükerhát), amelynek éppen az Hagia Szophiához hasonló ügyekben való aktivizálódás a feladata. Az Ükerhát vezetője Azbej Tristan KDNP-s politikus. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke nevére rákeresve 104 hírt találtunk az egy éve indult lap archívumában.

Gulyás Gergely: Elmarad a tűzijáték, és koncerteket sem lehet tartani | Magyar Hang

A kormány módosította a beutazási korlátozásokra vonatkozó szabályokat úgy, hogy az egyes országokon belül a régiók között is különbséget tesznek - mondta el Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. - A járványügyi helyzetre tekintettel, a kormány úgy döntött, hogy idén elmarad a tűzijáték, és az összes augusztus 20-i rendezvény.