Eredménytelen a Fertő tavi tender, mert csak egy ajánlat érkezett

Eredménytelen a Fertő tavi tender, mert csak egy ajánlat érkezett

Építési terület tábla a Fertő tónál 2023 októberében (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre nem tudni, melyik terv alapján folytatódik a sok vitát kiváltó Fertő tavi beruházás. A kormányhivatal ugyanis tavaly télen harmadszorra is kiadta az engedélyt az eredeti elképzelésekre, ezt azonban a környezetvédők ismét megtámadták. Közben az Építési és Közlekedési Minisztérium egy új, csökkentett tartalmú közbeszerzési eljárást írt ki. Ennek azonban a február 16-án közzétett dokumentum szerint nem lett eredménye, miután nem nyújtottak be legalább két ajánlatot – írja az Átlátszó.

 A Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozó tendert tavaly ősszel írta ki Lázár János tárcája. Két részből állt: az elsőbe a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, strand, vitorlásklub, belső út és parkoló, valamint a közművek, illetve a terület- és környezetrendezés, továbbá a tájépítés részeként az ökopark és szabadidőpark tervezési és kivitelezési feladatainak elvégzése tartozott. A második rész a fogadóépület és az ökocentrum megvalósítására, tervezésére és a kivitelezési feladatok elvégzésére vonatkozott.

A megadott paraméterekből kiderült, hogy az érintett terület nagysága nem lett kisebb, az épületek száma viszont csökkent a korábbi tervekéhez képest. A nyertes kivitelezőnek a szerződés hatályba lépésétől számított 2,5 éve lett volna a munkák elvégzésére. Erre azonban most még várni kell, hogy mikor írnak ki új tendert a munkálatokra, egyelőre nem tudni.

A Fertő tó helyzetével a Magyar Hang is számtalanszor foglalkozott, legutóbbi riportunkat ITT olvashatják, Litkai Gergellyel – részben ez ügyben – készült interjúnkat pedig ITT.