Fejenként egyheti mulasztás után lépett a tankerületi vezető

Fejenként egyheti mulasztás után lépett a tankerületi vezető

Orosz Anna országgyűlési képviselő a Dél-Budai Tankerület elé szervezett tüntetésen 2023. április 3-án. (Fotó: Orosz Anna Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódott a kirúgott karinthys tanárok munkaügyi pere a Fővárosi Törvényszéken. Múlt alkalommal nem jelent meg Rábel Krisztina, a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője, annak ellenére, hogy a bíróság beidézte. Ezúttal azonban már ott volt. Arra a kérdésre, hogy mi alapján választotta ki, hogy pontosan mely tanárokat fogja elbocsátani, azt válaszolta, hogy szeptember óta folyamatosan monitorozták a tankerülethez tartozó iskolákban a sztrájkok és polgári engedetlenségek dinamikáját. Rábel adatai szerint az egész tankerületben a Karithy Frigyes Gimnázium tanárai mulasztották a legtöbb órát, pontosan 440-et.

„Ez több mint egyheti kimaradást jelent, itt már veszélyeztetve éreztük a tanévet” – mondta a Hvg.hu beszámolója szerint Rábel hozzátéve, hogy a tankerületben összesen nagyjából 800 óra mulasztást regisztráltak. A bírónő kérdésére elmondta, hogy a saját döntése volt a tanárok rendkívüli felmentése, méghozzá egy meghatározott önálló mérce alapján: amikor fejenként egyheti mulasztás elért valaki. „Azt gondolom, hogy aki egy héten keresztül nem dolgozik, ott kell lépni” – mondta. Az egész tankerületet nézve Rábel Krisztina szerint az érintett hat ember volt, akik a legtöbbet mulasztottak.

A tárgyaláson arról is szó esett, hogy a Marosi Beatrix igazgatta Belső-Pesti Tankerületi Központ is ugyanazon a napon, ugyanazzal a szövegezéssel bocsátotta el a polgári engedetlenség miatt tanárokat. A bírónő megkérdezte Rábelt, hogy ez teljesen véletlen, vagy egyeztetett-e a másik tankerülettel. Rábel Krisztina azt állította, hogy nem egyeztetett erről Marosival, ő a maga részéről a hónap végét meg akarta várni a felmentéssel, a másik tankerülettel kapcsolatban nem tud nyilatkozni. Arra szintén nemmel válaszolt, hogy egyeztetett-e a Karinthy igazgatójával azzal kapcsolatban, hogy kiket készül kirúgni. „Rendkívüli felmentésről volt szó, ezért nem kellett egyeztetnem.” Hozzátette, hogy szeptembertől nagyon feszült időszak kezdődött meg a tankerületnél a sztrájkok és polgári engedetlenségek miatt. „Fenntartóként az a feladatom, hogy itt rendet tegyek”– tette hozzá.

Címkék: bíróság, tankerület