Fekete-Győr András: Mészáros Lőrincnek és Rogán Antalnak a bíróság előtt a helyük

Fekete-Győr András: Mészáros Lőrincnek és Rogán Antalnak a bíróság előtt a helyük

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang / Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokat változott a világ 2017 óta, Gyurcsány Ferenc pedig nem akar kormányzati szerepet vállalni – ezzel indokolta Fekete Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Telexnek adott interjújában, hogy miért változott a Momentum négy évvel ezelőtti véleménye az összefogásról. A korrupciónak elmondása szerint nincs politikai színezete a Momentum szemében, ám ha az előválasztáson nyerne a korrupciós ügyekkel vádolt Tóth Csaba (MSZP) Zuglóban, akkor tudomásul veszik a választók döntését. A programjukban oktatási reform, négy napos munkahét és versenyképesebb gazdaság is szerepel.

– Kevesen foglalkoznak az ellenzékben azzal, hogy milyen lesz az ország Orbán Viktor után. Ha egy szóval kéne összefoglalnom: nyugati – vázolta a Telexnek adott nagyinterjúban Fekete-Győr András.

Előválasztásra, majd országgyűlési választásra készülnek, így nem osztanak pozíciókat, legfeljebb feladatokat – válaszolta a politikus a Telexnek arra a kérdésére, hogy pártja miniszterelnök-jelöltjeként kikre támaszkodna, ha lehetőséget kapna a kormányzásra. Közeli harcostársaiként a két Momentumos európai parlamenti képviselőt, Donáth Annát és Cseh Katalint nevezte meg, és a két független országgyűlési képviselőt, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, akik mindketten múlt héten jelentették be, hogy a Momentum színeiben indulnak az ellenzéki előválasztáson.

Biztosan lesz a 106 egyéni választókerületben ellenzéki előválasztás, mivel erről megállapodtak, hangsúlyozta a Momentum elnöke, arról azonban elmondása szerint még zajlik az egyeztetés, hogy lesz-e előválasztás a közös listáról. – „Mi szeretnénk, hogy legyen. Szerintünk az ellenzéki választóknak joguk van eldönteni, hogy az egyes politikai közösségek milyen hangsúllyal képviseltessék magukat a listán. Sportszerűbb lenne, ha nem kutatók, hanem emberek mondanák meg. Technikailag úgy nézne ki, hogy a jelölteken túl pártokra is lehetne szavazni” – mondta.

– Bűnözőkkel a Momentum sosem fogott össze. El lehet ítélni, és el is kell a 2010 előtti kormányzatokat, mert káoszkormányok voltak, elnyomó rendszerbe vezettek. De Zuglóban, vagy Kispesten is látjuk, hogy a Momentum azt mondja, hogy a korrupciónak nincs színe. El kell fogadnia a választóknak is, hogy konfliktust vállalunk korrupt politikusokkal. Mindenkit ellenzéki pozícióból nem tudsz kifüstölni, ahhoz kormányra kell kerülni. De azt mondani, korrupciónak a mi világunkban nincs helye. Hadházy Ákossal erre szövetkeztünk – utalt a Zuglóban Tóth Csabát (MSZP) érintő korrupciós vádakra. Azt is elmondta: ha a válsztók az előválasztáson mégis Tóth Csaba indulását támogatnák, tudomásul veszik a döntésüket.

A Telex emlékeztetett, hogy Fekete-Győr 2017 márciusában azt mondta a Klubrádiónak, hogy „nyugdíjazni szeretnénk az elmúlt 27 év politikai elitjét”, és hogy „mi rendszerkritikusak vagyunk, ebbe pedig nem fér bele a koalícióra lépés a jelenlegi pártokkal, amelyek elárulták a választóikat”. A Momentum elnöke erre úgy reagált: sokat változott a világ 2017 óta. Gyurcsány Ferenc például nagy társadalmi nyomásra kijelentette, hogy nem kíván kormányzati szerepet vállalni, amit Fekete-Győr bölcs döntésnek tart. –A DK szimpatizánsai a barátaink és a szövetségeseink egy új Magyarország felépítésében. Őket Gyurcsány Ferenc vezeti, ebből következően Gyurcsány Ferenc a szövetségesünk, aki kormányzati szerepet nem kíván vállalni – mondta.

Az oktatással kapcsolatos terveikről elmondta: lexikális tudás helyett az egyéni képességekre helyeznék a hangsúlyt az oktatásban, és visszaadnák a tanárok kezébe a döntési lehetőséget arról, hogyan tanítsák, fejlesszék a gyerekeket.

A norvég mintára bevezetendő Magyarország-részvényről azt mondta: a profitábilis magyar cégeket, ilyen lehet az MVM, a Magyar Posta, a Szerencsejáték Zrt., egy állami tőkealapba vinnnák, és alanyi jogon adnának tőketulajdont az embereknek részvény formájában, amiből osztalékot vehetnek majd fel – a Momentum számításai szerint éves szinten 18 ezer forintot –, vagy akár szabadon kereskedhetnek velük. A tervek szerint ey ideig nem adhatnák el a részvényüket, viszont más részvényekre cserélhetnék, ami a Momentum elképzelése szerint jobb teljesítményre ösztökélné az állami cégeket. Részvényeket magyar állampolgárok vásárolhatnának, de Fekete-Győr nem zárta ki a külföldi tulajdonszerzést sem.

A négy napos munkahét a politikus szerint nem jelentene GDP-csökkenést, ha versenyképesebbé tennék a gazdaságot. – A Made in Hungary helyett az Invented in Hungary lesz a mottónk a gazdaságpolitikában – utalt arra, hogy az összeszerelő tevékenység helyett magasabb hozzáadott értékű tevékenységekre építenének.

Fekete-Győr szerint Mészáros Lőrinc és Rogán Antal bűnözők, akiknek bíróság előtt a helyük: – Ha és amennyiben bíróság előtt bizonyítást nyer az, amit egyébként egy ország tud, akkor az új Magyarország büntetés-végrehajtói intézkedni fognak. A 2022 utáni új Magyarország ügyészsége el fogja dönteni, hogy mennyi évet kér például Rogán Antalra. Vagy mennyi évet kér Mészáros Lőrincre, Orbán Viktor két lábon járó széfjére és strómanjára – mondta.

Arról is beszélt, hogy „Orbán Viktornak a Momentum a rémálma, tőlünk félnek a legjobban, mert hittel, őszintén és bátran képviseljük, hogy új rendszerváltásra van szükség. Ebből uszítás és gyűlöletkeltés következik.”