Felcsút töretlenül szívja a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubja is zárkózik fel

Felcsút töretlenül szívja a közpénzt, de már Orbán másik kedvenc klubja is zárkózik fel

A felcsúti Puskás Akadémia stadionja, a Pancho Aréna (Fotó: Christo/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc év alatt 790,3 milliárd forintot gyűjtöttek össze a szövetségek és a sportegyesületek a nyereséges cégek társasági adójából – derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a hat kedvezményezett sportág szövetsége adott a 24.hu kérdésére. A támogatási rendszernek vitathatatlanul a labdarúgás a fő nyertese, kilenc év alatt 320,7 milliárd forinttal gazdagodott a hazai futballélet a taónak hála, míg az „ezüstérmes” kézilabdába 179,6 milliárd érkezett.

Klubszinten a szisztéma fő kedvezményezettje természetesen a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, amelyet Orbán Viktor hozott létre 2006-ban. A miniszterelnök falujába kilenc év alatt 32,2 milliárd forint érkezett olyan cégektől, amelyek az államkassza helyett inkább e sportszervezetet gyarapítják társasági adójukkal. Hasonló összegről egyetlen más hazai egyesület sem álmodhat – összehasonlításnak talán elegendő, hogy az FTC és az Újpest labdarúgórészlege ez idő alatt tized ennyi támogatáshoz jutott, a Ferencváros 2,8 milliárd, a lilák 3,9 milliárd forinthoz.

Figyelemre méltó azonban, hogy jelen állás szerint tavaly nem a Felcsút, hanem a kormányfő második kedvenc futballklubja, a Fehérvár zsebelte be a legtöbb taotámogatást, több mint 1,6 milliárd forintot, míg a felcsúti alapítványnak – egyelőre – be kellett érnie 1 milliárd 175 millió forinttal. Ez még változhat, hiszen a lehívás ütemétől is függ.