Feljelentést fontolgat a BKK a levelezése kikerülése miatt

Feljelentést fontolgat a BKK a levelezése kikerülése miatt

H9-es HÉV Cinkota állomáson. (Fotó: MÁV-HÉV Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Büntető-, polgári- és más hatósági eljárások kezdeményezésének lehetőségét vizsgálja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a levelezése kikerülése miatt. A szervezet ezt lapunknak válaszolta, miután a hét közepén kérdésekkel kerestük meg az Indexen megjelent cikkel kapcsolatban. A portálhoz egy belsős levelezés szivárgott ki, melyben Draskovics Tibor igazgatósági elnök és Walter Katalin vezérigazgató is érintettek voltak. Az Index azt írta a levelezésre hivatkozva, hogy az állam ajánlatot tett a fővárosnak és a BKK-nak a Budapest-bérletek érvényességét is érintő rendszer fenntartására, de az összeget túl nagynak találták az érintettek, ezért nem fogadták el. Karácsony Gergely és Walter Katalin azóta azt mondták, hogy nincs szó ilyesmiről, és az ajánlat valójában nem az eddigi rendszer fenntartására vonatkozott. Ugyanezt igazolják az ezután a 444-en nyilvánosságra hozott levelezések is. Az ügy lényege, hogy január 1-jével megszűnt a korábban integráltan működő rendszer, és márciustól elvileg nem lesznek érvényesek a Budapest-bérletek a HÉV, a MÁV és a Volánbusz fővároson belüli állomásain.

A BKK-nál szerda délután érdeklődtünk, valóban nem fogadták-e el az ajánlatot, és ha így történt, miért tettek így. A válaszaikat csütörtökön közöltük, ezek hasonlóak voltak, mint amiket nem sokkal korábban Walter Katalin is elmondott a Telexnek, és amiről Karácsony Gergely is beszélt az ATV-n. Így szólt a BKK válasza: „Az Index-cikkben írtakkal ellentétben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csupán egy, a 2022-es évi elszámolásra vonatkozó megállapodást akart aláíratni a Fővárossal. Ezenfelül az ÉKM kinyilvánította, hogy nem kívánja meghosszabbítani az agglomerációs szerződést, ráadásul a törvényileg előírt 12 milliárd forintnyi éves helyi közösségi közlekedési támogatást sem akarta kifizetni. A Főváros nem zárkózik el a 2022-es év elszámolásának lezárásától, azonban az ÉKM által hozott megállapodás csupán magáról az összegről szólt, az agglomerációs megállapodás folytatását nem biztosította. A Főváros semmilyen garanciát nem kapott arra, hogy az állami támogatás biztosított, továbbá a Budapest-bérlet sorsát sem látta biztosítottnak.”

Szerdán arra is rákérdeztünk, nem tartják-e kockázatosnak, hogy mint az Index-cikkből kiderült, Draskovics Tibor a saját gmail-es címéről levelezik igazgatósági elnökként hivatalos ügyekben. Erre csütörtökön még nem tért ki a BKK, de pénteken aztán válaszokat kaptunk. A szervezet azt írta, az ünnepi időszak miatt történt így, a levelezés kikerülése miatt pedig feljelentést fontolgat.

A válasz egész pontosan így szól: „A sajtó részére sajnálatos módon kikerült e-mailek 2024.01.01-jén készültek, amikor is a BKK Igazgatóságának tagjai és a további címzett BKK-s kollégák is munkaszüneti napjukat töltötték, így a személyes körülményekre tekintettel nem mindenki számára volt megoldható, hogy elérje a céges belső hálózatot. A téma fontosságára tekintettel így magánemail-címek használatára is sor került. Kockázatként értékelhető, hogy valaki kiadta a BKK belső levelezését, mely személyes adatokat is tartalmazott, így ennek kapcsán személyes adatok is nyilvánosságra kerültek. Mindezekkel összefüggésben a BKK vizsgálja büntető-, polgári- és más hatósági eljárások kezdeményezésének lehetőségét.”