Feljelentést tett Süli János családi cégének tehenészete miatt az Integritás Hatóság

Feljelentést tett Süli János családi cégének tehenészete miatt az Integritás Hatóság

Süli János, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond a felújított orvosi rendelő átadásán Németkéren 2023. október 12-én. (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Integritás Hatóság (IH) feljelentést tett Süli János volt paksi bővítésért felelős miniszter családjának félmilliárdos „tehenészete” miatt – számolt be a Telex. A hatóság hivatalból indított vizsgálatot a Biogas Productor Kft. tulajdonában álló, tófalui (Heves megye) szarvasmarhatartó telep felújítására irányuló, európai uniós forrásból finanszírozott projekt miatt. A beruházás 468,2 millió forint támogatást kapott, amelyet a kedvezményezett 2 millió forint híján le is hívott.

A hatóság megállapította, hogy a kedvezményezett Biogas Productor Kft. úgy kapta ezt a csaknem félmilliárdos támogatást az összességében 968 millió forintos mezőgazdasági projektre, hogy az azt megelőző években és a mai napig sem végzett valós mezőgazdasági tevékenységet, abból árbevétele nem volt és jelenleg sincs. A szarvasmarhatelepen az Integritás Hatóság munkatársai sem szarvasmarhát, sem agrártevékenységre utaló bármilyen nyomot nem találtak. De nem csak ez volt a probléma. A beruházás mélyépítési munkálatainak kivitelezőjét közbeszerzési eljárás keretében kellett volna kiválasztani. E helyett a mélyépítési munkákra közvetlenül szerződtek a Dunareklám Reklámszervező és Szolgáltató Kft.-vel. A cég a szerződés előtt mindössze egy hónappal vette fel tevékenységei közé az építési tevékenységet, ráadásul a cég vezetője az IH szerint a szarvasmarhatelep műszaki tervezőjének és projektmenedzserének a házastársa.

Az Integritás Hatóság ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál (NAV) költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Ezen túl szabálytalansági eljárás lefolytatására szólította fel az irányító hatóságot.