Fidesz: Ha Gyurcsányékon múlna, már négyszeres lenne az áremelkedés

Fidesz: Ha Gyurcsányékon múlna, már négyszeres lenne az áremelkedés

Gyurcsány Ferenc főz (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Gyurcsányékon múlna, már négyszeres lenne az áremelkedés – reagált a Fidesz Barkóczi Balázs (DK) videós bejelentkezésére hétfőn. A képviselő azonnali áfacsökkentést javasolt, a DK az alapvető élelmiszerek esetében nullára csökkentené a forgalmi adót. A Fidesz reakciójából nem derült ki, hogy viszonyul a kormánypárt jelen pillanatban az áfacsökkentésez. A kormány korábban elzárkózott ettől a megoldástól.

A baloldal mostanra már eltörölte volna a rezsicsökkentést, a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot is – reagált a Fidesz a Demokratikus Koalíció (DK) javaslatcsomagjára, amelyről hétfőn egy videóban beszélt Barkóczi Balázs, kiemelve, hogy javasolják egyebek mellett az alapvető élelmiszerek áfájának nullára csökkentését.

A Fidesz erre reagálva azt közölte: ha Gyurcsányékon múlna, már a magyaroknak is négyszeres lenne az áremelkedés. A baloldal politikájával az áram ára a jelenlegi több mint háromszorosára, a földgáz ára öt és félszeresére, a benzin ára 800 forintra emelkedne, és mindez brutálisan emelné az élelmiszerek árát is – áll a kormánypárt közleményében az MTI szerint.

Korábban már a Jobbik is javasolta az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését.

Az élelmiszerek áfájának eltörléséről nem foglalt állást a közleményben a nagyobbik kormánypárt, így nem derült ki, hogy jelen pillanatban hogy viszonyul a Fidesz és a kormány az áfacsökkentés kérdéséhez, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón újságírói kérdésre azt válaszolta: a kormány nem tartja indokoltnak az áfacsökkentést, mivel szerinte az nem vezet az infláció csökkentéséhez.  

Erről más európai kormányok másként vélekednek: Lengyelországban éppen az „inflációellenes pajzs 2.0” elnevezésű program részeként számos élelmiszer esetében eltörölték, az energiaszolgáltatás esetében jelentősen csökkentették az áfát. Ennek ellenére az infláció továbbra is gyorsul Lengyelországban, májusban megközelítette a 14 százalékot. 

 

Címkék: infláció