Fideszes belharc: Bíróságon venne elégtételt a gyulai polgármester

Fideszes belharc: Bíróságon venne elégtételt a gyulai polgármester

Galbács Mihály gyulai képviselő a Békéscsabai Járásbíróságon 2020. november 5-én (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy port kavart a tavalyi önkormányzati választási kampányban a fideszes Galbács Mihály, Gyula korábbi alpolgármesterének szembefordulása a kormánypárttal és Görgényi Ernő polgármesterrel. Galbács a konfliktus elmérgesedése után polgármester-jelöltként indult a 30 ezres Békés megyei városban. A kampány során kiadványában Görgényi Ernő fideszes polgármester és egy szűk vállalkozói kör összefonódásáról írt, közbeszerzési visszásságokat, túlárazást emlegetve. Arról is értekezett, hogy a városban terjedő szóbeszéd szerint egy-egy beruházás után a vállalkozók a díj tíz százalékát visszaosztják Görgényinek. Továbbá állítása szerint a gyulai labdarúgás is a korrupció áldozata lett.

Az ügyben Görgényi Ernő polgármester rágalmazás vétsége miatt magánvádas eljárást indított volt párttársával, korábbi alpolgármesterével szemben.

Az ügy azért unikális, mert a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből (NER) eddig senki sem ugrott ki úgy, hogy közben egy várost rendszerszinten átszövő visszás eseteket villant fel. És azért is érdekes, mert betekintést enged a városházi irodák ajtajai mögé.

A vádlott Galbács Mihály a Békéscsabai Járásbíróságon tett vallomásában az állításait megerősítette. Tapasztalatai és a testületi anyagok alapján állítja, a polgármester köréhez sorolt cégek a jelek szerint az önkormányzatnál előre lezsírozott közbeszerzési eljárások során nyerték el a megrendeléseket. Elmondása szerint már az ajánlattételre történő felkérésnél eldőlt a nyertesek kiléte. A gyakorlat szerint ezt úgy lehet megoldani, hogy „ha megvan, kit szemeltek ki a megbízásra”, az apparátus ehhez igazítja a kiírást. Gyulán jellemzően ugyanazok a szereplők kaptak ajánlattételi felhívást, majd mindig ugyanazt a két-három céget hozták ki nyertesnek – magyarázta.

Gyula városában az egyik ilyen megkerülhetetlen vállalkozás a Piskóty Tibor (rész)tulajdonában álló Futiso Kft., amely egymás után húzta be az önkormányzat megrendeléseit. Piskóty egy másik társaságnál üzlettársa Csizmadia Imrének, aki az önkormányzat közbeszerzési bizottságának külsős tagja volt. Ezt Galbács Mihály összeférhetetlennek, versenykorlátozónak tartja. Ráadásul Csizmadia időközben a polgármester sógora lett. Ezek Galbács szerint tények, a kiadvány más állításai értékítéletek. Szerinte a történések a visszaélések irányába mutatnak. A politikus – aki jelenleg a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben önkormányzati képviselő – a bíróság kérdéseire válaszolt, ám a magánvádló kérdéseire nem.

A kiugrott fideszes ugyanakkor több állítást nem tudott kézzel fogható bizonyítékkal alátámasztani. Ennek azért lehet még jelentősége, mert a bizonyítás terhe – a magánvádas eljárás szabályai okán – az ő vállát nyomja. Többször hangsúlyozta, hogy helybeliek, vállalkozók mondták neki az információkat. Ugyanerre hivatkozott az állítólagosan a polgármesternek visszaosztott pénzek kapcsán is (a polgármester ezt a gyanúsítást is visszautasította). Egy tanúként idézett, külföldön élő, magasabb beosztású építési szakember írásban azt vallotta, hogy maga is fültanúja volt egy vesztegetési ügynek. Állítása szerint ugyanis részt vett egy tárgyaláson, amelyen a polgármester körébe sorolt személy egy külföldi nyaralás befizetését kérte a vállalkozótól Görgényinek és a feleségének.

Ezt az állítást a polgármester hazugságnak nevezte, az ügyvédje pedig közvádas büntetőeljárást helyezett kilátásba. Görgényi Ernő ügyvédje szerint a közbeszerzési eljárások szabályosan zajlottak, arról a bizottságok döntöttek. Arról is beszélt, hogy a jegyzőkönyvek alapján a vállalkozó Csizmadia Imre bizottsági magatartása nem befolyásolta a döntéseket.

A polgármester kiemelte, hogy a Galbács által elmondottak többségének nincs büntetőjogi relevanciája. Hangsúlyozta, hogy sógora, Csizmadia Imre szerepvállalása nem vet fel összeférhetetlenségi kérdést. Szerinte Galbács Mihály sértett ember, akit az aljas bosszúhadjárat vezérel.

Galbács Mihály azt követően szakított a kormánypárttal, hogy kiderült, nem indítja őt a Fidesz a 2019-es önkormányzati választáson. Időközben kikérte a közbeszerzések iratait, azokat rendszerezve jutott a megállapításaira. Először a Fidesz etikai bizottságának küldte el a szerinte visszaélésgyanút felvető ügyeket, a polgármester és a vállalkozók összefonódásait (emiatt a fővárosban indult bírósági eljárás). Az általa összeállított anyaggal a kormánypártban nem foglalkoztak. A dolgozatot végül a Magyar Narancs hozta nyilvánosságra.

Galbács Mihály egyébként többször sérelmezte, hogy – szavai szerint – a polgármester minden áron félre akarta őt állítani. Úgy fogalmazott, jobb nem ellent mondani neki. Elmondása szerint aztán lejáratókampány indult vele szemben, éppen azért, mert bátorkodott vitázni, és feltárta a városvezetés ügyeit.

Az eljárás januárban tanúmeghallgatásokkal folytatódik.