Fiókba, tyúkólba is benéztek a gyerekvédelmi dolgozókat ellenőrző rendőrök

Fiókba, tyúkólba is benéztek a gyerekvédelmi dolgozókat ellenőrző rendőrök

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Visegrádi úti épülete Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődött a gyermekvédelemben dolgozók rendőri ellenőrzése a kifogástalan életvitellel összefüggésben – számolt be a Népszava. Arról már előző nap írtak, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) alkalmazottainak bő 6 százaléka, 265 munkavállaló távozik a rendszerből. Az SZGYF fenntartásában lévő intézményekben 4241-en dolgoznak, közülük 137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését, 128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését.

Most a retorzióktól félve névtelenséget kérő nevelőszülők és intézetben dolgozók számoltak be arról, hogyan is zajlik ez az ellenőrzés. „A kitöltött papírt beszéltük át, megnézték a lakásunkat is, kikérdezték a szomszédainkat. Belenéztek a fiókokba, és megkérdezték, tartunk-e otthon alkoholt, és miért dohányzunk a lakásban, miközben csak a most divatos hevítéses cigit használjuk” – mondta egy érintett. Van, aki arról számolt be, hogy még a tyúkólba is benéztek, „sátánista jelképeket kerestek”. Más azt mondta a lapnak, hogy a telefonhívás és a látogatás között két nap telt el, az egyik rendőr rögtön a szomszédhoz csöngetett be, a másik a családnál ült le. „Rákérdezett a havi bevételükre, és a törlesztőrészlet nagyságára, majd a lakásban kellett végigvezetnünk őket, és fényképeken szereplő családtagokról meséltettek minket”.

Akik kitöltötték az adatlapot, azok közül a jövőben sokan felmondanak, mert „idegösszeroppanást kapunk” – fogalmazott egy nevelő. Arra ugyanakkor kevesebb figyelem jut, hogy már most is óriási a létszámhiány a területen. Azok az intézeti nevelők, aki most párban 20-30 gyerekkel vannak, a kényszerű összevonások miatt a jövőben 50-nel lesznek. Egy átlagos, intézethez tartozó lakásotthonban 10-12 gyerek él, és 5 felnőttel kellene üzemelni. Van olyan csoport, ahol két felnőtt maradt, máshol annyi se. Ahol még van gyermekfelügyelő, ott nappal bezárják a lakóotthont, és a gyerekeket az intézetbe terelik át, de legalább éjszakára visszamehetnek a kis lakásukba. Ahol ennél rosszabb a helyzet, állandóra átkerülnek a gyermekotthonokba. „Az én egyik munkahelyemen most ez utóbbi a helyzet” – fogalmazott a lap forrása. Ezektől a gyerekektől most veszik el a megszokott otthonukat, ráadásul éppen az óvoda-iskolakezdés előtt költöztetik őket másik helyre – mondta.