Friss adatok: tovább nő a vírus koncentrációja a szennyvízben

Friss adatok: tovább nő a vírus koncentrációja a szennyvízben

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 44. heti adatok alapján a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja emelkedő tendenciát mutat az NNK által vizsgált települések többségében, így a fővárosban és az agglomerációban is – derül ki a Nemzeti Népegészégügyi Központ (NNK) legfrissebb, keddi tájékoztatásából.

A vizsgált települések közül emelkedett koncentrációt és további emelkedést tapasztaltak Békéscsabán.

Mérsékelt mértékben van jelen a vírus, ám emelkedő tendenciát lehet látni Székesfehérváron, Budapesten, a főváros agglomerációs településein(Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi és Százhalombatta), Kecskeméten,  Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Egerben, Veszprémben és Szegeden.

Emlékeztettek, a szennyvíz vizsgálata a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttekről is információt szolgáltat, hiszen ők is üríthetik a vírus örökítőanyagát, azonban a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe. Vizsgálataik megerősítik, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakaszában járunk, emiatt kiemelten fontos az egyéni felelősség a november 2-tól szigorodó általános óvintézkedések betartásában.

Mint korábban írták, az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentrációjának emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amellyel hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszám-emelkedést, lehetőséget adva a felkészülésre az egészségügyi ellátó intézmények számára.