Garancsi vendégeként repült Orbán a Mészároshoz köthető luxusgépen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a magyar miniszterelnök magát nem tartja vagyonos embernek, azért nem nélkülözi a luxust. Az Átlátszó.hu ugyanis hónapokon keresztül követte annak a luxus repülőgépnek az útjait, amelyen július 25-én Orbán Viktor Bulgáriába látogatott, hogy megnézze a Mol Vidi–Ludogorec Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést. Az Átlátszó le is fotózta Orbán Viktort, amikor Budapestre visszaérve egy Ludogorec-logós tasakkal leszáll a gép fedélzetéről.

De nem ez volt az egyetlen futballhoz köthető útja a gépnek. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába utazott a luxusrepülő, ahol épp a vb-döntő zajlott. A sajtóban akkor megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen nézte a mérkőzést, és még Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott aznap.

Orbán és Garancsi

A Népszava megkeresésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt közölte, hogy a miniszterelnök elmegy az összes Vidi-meccsre, és ugyanúgy utazik, ahogy a klub többi vendége. Szerinte a magyar adófizetőknek egy forintjába sem kerül, hogy Garancsi István vendégeként utazik focimeccsekre Orbán Viktor egy luxusgépen.

A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű, hiszen Garancsi István cégei sorra nyerik a magyar közbeszerzéseket. – Ha Orbán Viktor ingyenes juttatásként kapja a luxusutakat, akkor azok adóköteles jövedelemnek számítanak – mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója és hozzátette: – A köztisztviselők etikai kódexében benne van, hogy lekötelező mértékű ajándékot nem szabad elfogadni.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer - Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

– Egy magánrepülős luxus útnak, egy olyan miniszterelnök esetében, aki havi 750 ezres jövedelemnél kívül nem vall be semmit, eléggé lekötelező jellegű és hatású – mondta a Népszavának Ligeti Miklós.

Mészáros Lőrinc lánya is használta

A Mészáros-klán is igénybe vette a gép szolgáltatását: augusztus 22-én, miután egy malagai utat követően landolt a Liszt Ferenc reptéren, a kisgépes termináljának ajtaján Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix, valamint a ZTE tulajdonosa lépett ki.

A repülő, a Bombardier Global 6000 egy nagyon drága business jet. Új ára 60 millió amerikai dollár, vagyis körülbelül 17 milliárd forint. A repülő üzemeltetési költsége (személyzet, biztosítás, repülőtéri díjak, tárolás, karbantartás, üzemanyag stb.) óránként 5-10 000 dollár (kb. 1,5-3 millió forint) a repült órák számától és az útvonalaktól függően.

Lady Mrd, a luxusjacht

De nem ez az egyetlen luxusjármű, amelyről kiderítette a portál, hogy kormányközeli emberek szolgálatában áll. A Lady Mrd nevű luxusjacht fedélzetén – amelyen már többször látták Mészáros Lőrincet utazni –augusztus 16-án például egy drónfelvétel szerint Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László üzletember, és Kovács Ernő kormánymegbízott tartózkodtak.

Az Átlátszó azt is kiderítette, hogy az elmúlt fél évben a luxus repülő és a luxusjacht több alkalommal is egy időben tartózkodott ugyanazon a helyen. Szeptember 17-én például a Bombardier Rijekában landolt, majd nem sokkal később egy fekete mikrobusz érkezett a luxusjachthoz, majd az több napos Adriai-tengeri útra indult.

Többek között Bari, Split, Pula, Rijeka és Velence voltak azok a városok, ahol ugyanakkor volt jelen a Lady Mrd és a luxusrepülő. De előfordult az is, hogy mindkét luxusjármű ugyanakkor volt a montenegrói Tivatban, ahol egy exkluzív jachtkikötő várja a szupergazdagokat.

2015-ben a Benetti olaszországi gyárában építették a Benetti Crystal 140 típusú jachtot, amelynek hosszúsága 42, a szélessége 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelmét 7 fős legénység szolgálja. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett „napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

Az offshore offshore-ja

Kategóriája „pleasure craft”, ami a máltai szabályozás szerint azt jelenti, hogy nem lehet bérbeadni, csak a tulajdonosa és az ő vendégei használhatják.

A máltai hajónyilvántartás szerint a Lady Mrd tulajdonosa az L&L Charter Ltd nevű máltai cég, aminek tulajdonosa a PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosai George Mangion és Marianne Mangion máltai lakosok, ám az rendkívül valószínűtlen, hogy a PKF által frontolt cégek valóban az ő saját vállalkozásaik volnának.

További részleteket és fotókat az Átlátszó.hu cikkében talál.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.