Gattyán-ügy: a NAV tagad, de az iratok ellentmondásosak

Gattyán-ügy: a NAV tagad, de az iratok ellentmondásosak

Gattyán György (Fotó: Docler Holding)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tagadja a NAV, hogy politikai okokból szüntették volna meg a nyomozást Gattyán György ellen. Gattyán és társai ellen költségvetési csalás gyanúja miatt még 2012-ben kezdett el nyomozni a NAV. A gyanú szerint a Gattyán érdekeltségébe tartozó WebMindLicenses Kft. (WML) 2009-2011 évre vonatkozóan nem fizetett társasági adót. A nyomozók azt gondolták, hogy WML 2009 nyarán színlelt licenszszerződést kötött a portugál Lalib Lda nevű céggel annak érdekében, hogy elkerülje az adófizetést.

Noha a nyomozás kilenc évig tartott, a portugál hatóságok már az Európai Unió Bíróságának (EuB) 2015-ös ítélete előtt megküldték a magyar félnek azokat az adatokat, amelyek alapján végül 2021-ben hirtelen megszüntették a nyomozást – írja a Telex

2012 óta egyébként minden bíróság Gattyánék javára döntött a NAV-os ügyekben. Az ügyészség is ezzel érvelt utóbb: az EU Bírósága szerint megfelel az uniós jogának, ha egy cég másik uniós országban köt ügyletet a jobb adózás érdekében. 

A portugál hatóságok szerint a Gattyán-cég valós tevékenységet folytatott Portugáliában, ezután ott adózott, a kettős adóztatás tilalma miatt így viszont itthon nem volt áfafizetési kötelezettsége, ezért szüntették meg ellene az eljárást – írták korábban.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Partizán műsorában Tiszolczi Lajos egykori NAV-os nyomozó őrnagy azt állította: 2021-ben a legmagasabb szintről sikáltatták el Gattyán és társai ellen folyó nyomozást. Tiszolczi szokatlan eljárásrendi lépésekről beszélt, a NAV-vezetés leváltásáról, azt mondta, a nyomozás politikai befolyás alatt zajlott, míg végül lezárták. Ezt a NAV már akkor tagadta, és nem is került elő konkrét bizonyíték, amely Tiszolczi állítását igazolta.

 

Címkék: NAV, Gattyán György