Gulyás Gergely a Facebookra rakta ki az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

Gulyás Gergely a Facebookra rakta ki az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón megígérte, hogy a kormány 24 órán belül nyilvánosságra hozta a kínai és orosz vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket.

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Ahogy ígértem, nyilvánosságra hozzuk a kínai...

Közzétette: Gulyás Gergely – 2021. március 11., csütörtök

Mint a Hvg.hu kiszúrta, ígéretét be is tartotta, noha szokatlan módon a közösségi oldalán osztotta meg a hivatalos szerződéseket azzal a megjegyzéssel: „arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!”

A kínai vakcinát nem közvetlenül a kínai gyártótól, hanem a Danubia Pharma Kft.-től szerzi be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A szerződés szerint 31,5 euró (11 ezer forint) az oltóanyag egységára. (Az Euronews értesülése szerint ugyanezt az oltóanyagot adagonként 21-22 Euróért (26 dollárért) adta a Sinopharm Perunak.) 

A szerződés összesen 5 millió adag Sinopharm vakcináról szól, amelyet a következő ütemezés szerint kell szállítani: 500 ezer adag március 15-ig, 500 ezer adag április 15-ig, 500 ezer adag május 15-ig, 3,5 millió adag június 15-ig, és az oltóanyagnak legalább a beszállítást követő hatodik hónapig felhasználhatónak kell lennie. Az nem derül ki a szerződésből, hogy a Danubia mennyiért szerzi be a vakcinát.

Az áprilisban és májusban érkező tételek vételárának 30 százalékát a szerződés aláírását követő 3 napon belül kell kifizetni, a maradékot pedig március 31-ig. Ha késik a szállítmány, akkor a vevő nem alkalmaz szankciókat a szállítóval szemben.

Az e-cégjegyzék adatai szerint a Danubia Pharma Kft. hárommillió forint jegyzett tőkével alapított társaság, amelynek egyetlen tagja az ötmillió forint jegyzett tőkével rendelkező SYNTONITE MED Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Mindkét társaság vezető tisztségviselője az 1985-ben született Tuza Máté.

A három bejelentett alkalmazottal dolgozó Danubiának tavaly előtti árbevétele 362 millió forint volt és csaknem 21 millió forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A cég már korábban is nyert el állami megbízást, az átlátszó.blog 2013-as cikke szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012. december 7-i támogatási döntés alapján 327,5 millió, illetve 329 millió, vagyis összesen 656,5 millió forint uniós pénzhez jutott, és akkor még egy Vanuatura bejegyzett offshore cég, a Batavia Investments Ltd. volt a tulajdonosa. 

Amennyiben az NNK lehívja mind az ötmillió adag Sinopharm vakcinát és a Danubia le is szállítja azokat, akkor a cég 2019-es árbevételének csaknem 160-szorosára (157,5 millió euró, azaz mintegy 57,5 milliárd forintos árbevételre) számíthat csak ennek az egy üzletnek a lebonyolításával.

Az angol nyelven közzétett orosz oltóanyag szállítási szerződésből az derül ki, hogy az NNK közvetlenül a Limited Liability Company „Human Vaccine” hivatalosan bejegyzett moszkvai céggel szerződött először háromezer, majd egymillió adag Szputnyik-V vakcina szállítására. Az egységár 19,9 dollár (mintegy hatezer forint). A megrendelt mennyiségből 300 ezer adag vakcinát a szerződés életbe lépésétől számítva 30 napon belül, félmillió adagot 60 napon belül, majd végül 200 ezer adagot 90 napon belül kell szállítania az orosz cégnek.

Az összes tárolási és szállítási költséget a vásárló állja. Minden káros eseményért, mellékhatásért, az elégtelen hatékonyságból fakadó problémákért, mérgezési és allergiás reakciókért, vagy bármilyen más negatív eseményért a vásárló viseli a felelősséget. A szerződéssel kapcsolatos vitákat az orosz jog alapján rendezik.

A cikk összeállításában részt vett: Facsinay Kinga, Bittner Levente, Gulyás Balázs és Hajdú Péter