Gulyás Gergely: A nyitás nagy részben attól függ, sikerül-e megfékezni a harmadik hullámot

Gulyás Gergely: A nyitás nagy részben attól függ, sikerül-e megfékezni a harmadik hullámot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A harmadik hullám megfékezésétől és a nemzeti konzultáció eredményétől is függ, hogy valamiféle nyitásról dönthet-e a kormány mondta csütörtökön az MTI tudósítása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A miniszter mindenkit arra biztatott, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt, mert elmondása szerint akkor tud a kormány jól dönteni ,,bármilyen nehéz is a helyzet” , ha az emberek támogatása mögöttük áll.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva egy csütörtöki sajtóeseményen azt mondta: március elsejéig dönteni kell a „hogyan továbbról”, ezért kérnek mindenkit arra, hogy minél hamarabb töltse ki az újraindításról szóló konzultációt.

– Szeretnénk újraindítani az országot, ennek része lehet valamiféle nyitás fogalmazott a miniszter, kiemelve: ez azonban nagy részben függ attól, hogy sikerül-e megfékezni a harmadik hullámot. Nagy mértékben függ viszont attól is, „hogy az emberek mit választanak azok közül a reális lehetőségek közül, amiket felkínálunk nekik” – utalt a nemzeti konzultáció kérdéseire.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus brit mutánsa, amely gyorsabban terjed. Ez eredményezte azt, hogy a csökkenés megállt és lassan felfelé ível a megbetegedések száma. A miniszter szerint az ellenszer egyértelműen a vakcina, ezzel lehet még „csírájában elfojtani” a harmadik hullámot, és ha minél több embert beoltanak. Gulyás Gergely mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon az oltásra, mivel elmondása szerint a regisztrációval válik lehetővé, hogy az oltásokat gyorsan hajtsák végre.

– Fontos, hogy mindenhonnan szerezzünk vakcinát, ennek eleget tettünk. Természetesen minden vakcina csak akkor adható be, ha itt az illetékes hatóság megvizsgálta és biztonságosnak találta. Ez érvényes minden vakcinára. Ma az EU-ban Magyarország áll legjobban a vakcinákban, nekünk van népességarányosan a legtöbb vakcinánk – jelentette ki a miniszter, aki mindenkit arra biztatott, hogy éljen a véleménynyilvánítás lehetőségével, és töltse ki a nemzeti konzultációt, mivel a kormány kíváncsi az emberek véleményére.