Gyurcsány: Hazug propaganda, hogy a mostani Minszk egyenlő lenne a 2006-os Budapesttel

Gyurcsány: Hazug propaganda, hogy a mostani Minszk egyenlő lenne a 2006-os Budapesttel

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány Ferenc kitart amellett, hogy az őszödi beszédére adott reakció „puccskísérlet” volt, de elismeri, 2006-ban voltak békés, sok tekintetben jogosan felháborodott tüntetők.

Minszk nem Budapest – erről írt közösségi oldalán hétfőn Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő, a DK elnöke annak kapcsán, hogy sokan párhuzamot vonnak a miniszterelnöksége alatti 2006-os budapesti tüntetések rendőri túlkapásai és a Belaruszban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen tiltakozókat ért atrocitások között. Az egykori szovjet tagköztársaságban azért tüntetnek tömegek hetek óta, mert Lukasenka nagy eséllyel csalással nyerte el immár hatodik elnöki mandátumát.

Mint Gyurcsány Ferenc írta, a tizennégy évvel ezelőtt események vitáját „nem most fogjuk lezárni”, de az akkori eseményekről szólva azt mondta: „2006 Budapestjének utcáján egyszerre voltak békés, sok tekintetben jogosan felháborodott tüntetők, és irányított, erőszakos rendbontók”.

https://www.facebook.com/gyurcsanyf/posts/3688928937806208

– Abban sincs vita, hogy a rendőrség sem állt a helyzet magaslatán, és ez akkor is igaz, ha több rendőr sérült meg, mint tüntető. Minden sérülés és mindenki sérülése fájdalmas – írta a politikus. Ám szerinte azt állítani, hogy a mostani Minszk egyenlő Budapesttel, „hazug propaganda”.

– Egyrészt ha Minszk Budapest, akkor mit keres Orbán Lukasenka oldalán? – tette fel a kérdést megjegyezve, hogy Minszkben békés tüntetők, köztük virágot tartó asszonyok tiltakoznak a választás nyilvánvaló elcsalása ellen. Gyurcsány szerint ehhez képest 2006-ban szabad és tisztességes választások voltak, és bár érti, hogy az őszödi beszéde mi okból háborított fel sokakat, „az erre adott reakciót ma is puccskísérletnek tartom”. Hozzátette, a mostani magyar kormánynak pedig el kéne döntenie, ha Minszk szerinte mégis egyenlő Budapesttel, akkor miért nem ítéli el teljes erejéből az ott történteket.