Hann Endre nem zárja ki az ellenzék felbomlását

Hann Endre nem zárja ki az ellenzék felbomlását

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter és Fekete-Győr András 2021. október 23-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéken belül még mindig erősebb a rivalizálás, mint a feltétel nélküli együttműködés – erről is beszélt a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet vezetője a Hírklikknek adott interjújában.

Hann Endre egy kérdésre reagálva azt sem tartotta kizártnak, hogy az ellenzéki egység felbomlik jövő tavaszig. A békés karácsonyi időszak előtt kialakult ugyanis egy olyan feszültség, annyira felerősödtek az ellentétek, hogy érzése és hallomásai alapján nem lehet túlságosan optimista az ellenzék. Itt annak a közvélemény-kutatásnak a kiszivárogtatására gondolt, amely állítólagosan 14 százalékos Fidesz-előnyt mért, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt ugyanakkor később ezt komolytalannak nevezte. Hann Endre szerint ez az eset – mármint a kiszivárogtatás – is a pártok közötti bizalom súlyos hiányosságaira mutat rá.

A közvélemény-kutató cég vezetője beszélt arról is, hogy az idei évben is stabilan vezetett a Fidesz, egyetlen esemény volt, ami ezt a stabilitást kibillentette, ez pedig az általa sikeresnek nevezett előválasztás volt. Mindenesetre ha most vasárnap lennének a választások „elég határozottan meri állítani”, hogy a Fidesz nyerne, de nem kétharmaddal.

A szakember ugyanakkor azt is elmondta, hogy a fiatalokat a Fidesz egyre inkább kevés sikerrel szólítja meg, ha csak rajtuk múlna, fölényesen nyerne az ellenzék. Az ő szempontjukból ezért kulcskérdés, hogy mennyire tudják ezt a generációt mozgósítani.