Dízelmozdonyokat bérel a lépéskényszerbe került MÁV

Dízelmozdonyokat bérel a lépéskényszerbe került MÁV

A Nordic Refinance-től bérelni tervezett TME-dízelgépek egyik példánya (kép forrása: jarnvag.net)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ismét mozdonyok bérlésével orvosolja a MÁV a dízelflotta hiányát – erősítette meg a társaság a bejelentésével az erről szerdán a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület közösségi oldalán megjelent híreket. Mint a vasúttársaság írta, a német Henschel által gyártott 15 jó állapotú dízelmozdony bérbevételét tervezik egy svéd lízingcégtől. A megbízhatóként jellemzett vontatójárműből kettő már június második felében érkezik majd Magyarországra. Ezt követően végzik majd a műszaki felkészítésüket. A mozdonyok műszaki átalakítása és sikeres hatósági engedélyeztetési eljárása után várhatóan augusztusban állnak majd forgalomba, elsőként az észak-balatoni vonalon, ahol a nagy utasforgalmú „Kék Hullám” vonatok és az Erzsébet táborok különvonatait továbbíthatják. A további járművek ősztől folyamatosan érkezhetnek, várhatóan év végéig állhatnak forgalomba. A társaság szerint a balatoni szezon után a nyugat-magyarországi nagy utasforgalmú vonalakon és a Budapest-Lajosmizse vonalon közlekednek majd.

Be kellett avatkozni

A dízelmozdonyok várható bérléséről először a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) számolt be. Azt írták: „A helyzet annyira kritikus, hogy komplett vonalak leállása fenyeget, nem csak Bz-ből van már súlyos hiány, hanem nagydízelből is. Az M41-esek fele üzemképtelen és nincs pénz a javításukra, főleg mióta azt is privatizálták, így nem lehet csak úgy elrendelni. A Tisza-tó expresszt két hétig a múzeumi példány 1-es Nohab vitte, míg összerakták valahogy a szintén múzeumi M40 Púpost, ami forda szerint viszi. De szinte a teljes nosztalgiaflotta is folyamatosan dolgozik.”

Érdeklődésünkre Dorner Lajos, a VEKE elnöke elmondta: a bérlés az utolsó lehetőség lehet, a járműhiány miatt lépéskényszerben lehetett a MÁV. Mint mondta, a magyarországi feladatra csak olyan dízelmozdonyt lehetett keresni, amelyek korábban is személyvonatot továbbítottak, ebből pedig eleve nincs sok.

A MÁV tájékoztatása egyébként arra nem tért ki, hogy arról a típusról van-e szó, mint amelyről a VEKÉ-nek információja volt. Az IHO.hu szakportál szerint arról a típusról. Mint írták, a TME/ME 1500-as sorozatú dízelmozdonyokat korábban a dán állami vasúttársaság használta, onnan került a svéd Nordic ReFinance cég állományába, mellyel a MÁV–Volán-csoport leányvállalata, a MÁV Rail Tours Kft. köt bérleti szerződést. A MÁV-Start ezen a cégen keresztl kapja meg a mozdonyokat. Dorner Lajos szerint a MÁV-nak azért lehet vonzó alternatíva ez a mozdonytípus, mert a gépészeti rendszere nagyon hasonlít a Nohabhoz, kifejezetten megbízható típusként ismert.

Motorvonatok kellenének

Feld Márton, a Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja a MÁV dízel-mozdonyállományáról azt mondta, hogy rosszabb állapotban van, mint ahogy a sajtóban lehetett olvasni, olyanban, ami már a rendszer fenntarthatóságát veszélyezteti. – A járműállomány életkora rendkívül magas, a dízel járműpark gerincét az 1970-es és 1980-as években beszerzett mozdonyok és motorkocsik adják. Ebben a szegmensben a legkorszerűbbnek a német Desiro és az orosz Uzsgyi motorvonatok számítanak, ám ezek is a 2000-res évek elején érkeztek. A két típusból összesen 70 áll rendelkezésre, ennek a fele viszont tárolóvágányokon áll az állapotuk miatt. A Desirók állapota az alacsony karbantartási szint miatt mára leromlott. Elmondása szerint például éveken át nem a megfelelő folyadékot használták a gépészet működtetésére. Az Uzsgyik esetében pedig az utóbbi években, a hűború miatt akadozik az alkatrészellátás. „Egyébként magam csak mérsékelten hiszem el, hogy egy ilyen viszonylag kis méretű jármű alkatrészeit magyar vagy európai beszállítók ne tudnák előállítani” – mutatott rá a szakember.

Ide kapcsolódik, hogy a Közlekedő tömeg szervezete májusban közérdekűadat-igényléssel kérte ki a vasúttársaságtól az üzemképes dízel motorvonatainak adatait. Ebből az adatsorból kiderült, hogy idén májusban a három évvel korábbi állományhoz mérten a vasúttársaság 12 százalékkal kevesebb dízelmotorvonatot képes forgalomba adni.

Feld Márton úgy fogalmazott, hogy ma már egyértelműen nem sikerül kiadni a szükséges járműszámot, ez abban mutatkozik meg, hogy egyes Bz motorkocsival működő vonalakon a kiadott szerelvények összeállítása elveszítette kapcsolatát a tényleges utasforgalommal. Tudomása szerint a Székesfehérvár–Komárom vagy a Békéscsaba–Gyula vonalakon fordult ilyen elő az utóbbi időben, nevezetesen hogy kisebb volt a vonat kapacitása, mint az utazni szándékozók száma. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy Bz-hiány nem csupán azért van, mert ezek a típusú vonatok meghibásodnak, hanem mert más, modernebb szerelvények is elromolhatnak, és ilyenkor a Bz motorvonatokhoz kell nyúlni.

A szakember a dízelmozdonyok bérlését tévútnak nevezte, részint a költségessége miatt. Meggyőződése, hogy valójában motorvonatok beszerzésére lenne szükség, mert a motorvonat a gép mellett a személykocsik problémáját is megoldaná, jóval olcsóbban üzemeltethető (könnyebb, kisebb teljesítménnyel is működik). Számára kérdés továbbá az is, hogy mit fognak a bérelt mozdonyok vontatni: a 70-es, 80-as évekből megmaradt kocsikat? Ugyanakkor motorvonatok esetében Európában van elérhető állomány: Németországban már nagyrészt kivonták a forgalomból a 628-as számú dízel-motorvonatokat. Ez a magaspadlós, 1990-es években gyártott jármű sikerszériaként vált népszerűvé. Piaci igény is van rájuk, Románia és Bulgária vasúttársasága is vásárolt belőlük. Szintén népszerűek a RegioShuttle1 motorvonatok is. Ugyanakkor minden ilyen nagyszabású járműbeszerzés politikai döntést is igényel, ez pedig elmaradt. A dízelmozdonyok piaca viszont ennél szűkebb, merthogy Nyugat-Európában már évtizedekkel korábban átálltak a motorvonatokra. Akinek nagyobb dízelmozdony flottája van, az használja, vagy már leselejtezte. Vagyis nagy mennyiségben dízelmozdonyok nem állnak rendelkezésre.

Miután idén tavasszal is több alkalommal szivárogtak a közlekedési szervezetekhez hírek arról, hogy lehetnek idén is olyan vasúti mellékvonalak, ahol buszokkal váltanák ki a vonatközlekedést – ezt egyébként a MÁV közleményben cáfolta –, ezt is felvetettük a közlekedési szakembereknek. Ennek lehetőségét egyikük sem zárta ki. Feld Márton azt mondta, elképzelhető, hogy sor kerül ilyen rendkívüli intézkedésre. A fő problémának viszont azt tartja, hogy – mint mondta – Magyarországon közlekedési minisztérium csak névleg létezik, közlekedéspolitika azonban nincs. Dorner Lajos pedig úgy fogalmazott, nem zárható ki annak ellenére sem, hogy érkeznek új bérelt dízelmozdonyok.

A MÁV a vasúti mellékvonalak autóbusszal történő jövőbeli kiszolgálására vonatkozó kérdéseinkre azt írta: Nincs döntés további módváltásokról. Országszerte zajlik a valós utazási igények felmérése és monitorozása, illetve a különböző térségekben nyújtható hatékony és megfelelő üzembiztonságot kínáló közszolgáltatási megoldások vizsgálata – jelezték. A vasúttársaság a használt mozdonyok bérlését közleményében a vasúti utazási igény növekedésével és a járműhiány enyhítésével magyarázta. Emlékeztettek továbbá, hogy tavaly ősz óta az AKIEM-től bérelt Siemens Eurosprinter villamosmozdonyokat is használnak.